Бременността и горещините: как да ги съчетаваме

Какво трябва да знае бременната, за да избегне рисковете при летните високи температури.

Бременността и горещините: как да ги съчетаваме

За много бъдещи майки лятото е истинско предизвикателство. Температурите често надвишават 30 градуса, което води както до затруднено придвижване, така и до риск от прегряване.

Затова е необходимо бременните да спазват няколко основни правила по време на летните горещини:

Не се излагайте прекомерно на слънце.
Повишаването на температурата на организма на майката води до повишаване на температурата и на бебето, което може да е опасно. Поради това подходящи за излизане навън са сутрешните и вечерните часове. През останалото време най-добре да се стои на хладно. Важно е обаче и да не се прекалява с климатиците и вентилаторите.

През най-топлите часове на деня сънят е идеален вариант за отмора. Препоръчителни също така са хладките душове, плуването.

Горещината поставя организма под стрес, затова: не носете тесни и неудобни дрехи, не прекалявайте с козметиката, не се заседявайте на едно място, но и не предприемайте дълги пътувания.

Приемайте течности редовно. Това е едно от основните изисквания към бременната. Най-добре е да пиете вода, но подходящи са и негазираните напитки, сокове, чай, айрян.

Не бива обаче да се прекалява и с напитките, тъй като бъбреците и черният дроб се натоварват допълнително.

Затова е добре, освен освежаващи напитки, да приемате и правилна храна. Особено подходящи са плодовете и зеленчуците.

Внимавайте със загара. Основно правило за всяка бременна жена през лятото е да е особено внимателна към слънчевите бани. Излежаването на плажа, освен приятно, може и да е полезно, но то крие и редица рискове за здравето.

Препоръчително за бъдещите майки е да събират тен до 10 часа сутрин и след 17 часа вечер, а през горещата част от дена да стоят на сянка. Подремването на плажа не е добра идея, защото липсата на контрол може да доведе до изгаряния и прегряване. От особено значение е и употребата на слънцезащитни продукти, както и носенето на шапка и очила.

 

Източник: Здраве.bg