Как да се избавим от прекаленото изпотяване

За какви проблеми сигнализира току-що облечената тениска, която след един час може да бъде буквално изцедена? Чрез потните жлези всеки ден ние се разделяме с около 3 чаши течност, жителите на тропиците с до 4 литра, маратонецът - 7,5 л, миньорът – 10 л. И това е напълно нормално. Но ако седите на сянка без да се движите и вашето тяло се покрива с капчици пот, вероятно страдате от хиперхидроза.

Как да се избавим от прекаленото изпотяване

Причините за това състояние могат да са различни. Потенето е важен симптом...

...за ендокринолога
Нарушенията в работата на жлезите с вътрешна секреция почти винаги предизвикват засилено отделяне на пот. При заболявания на щитовидната жлеза то е съпроводено с мрачно настроение, небивала трудоспособност, ревливост и безсъние, засилен апетит, но едновременно с това и с рязко отслабване (хипертиреоза) или обратното – вялост, сънливост, бърза умора (хипотиреоза). Ако освен от потене вие с оплаквате от повишена жажда и пристъпи на нощен глад, трябва да си направите анализ на кръвта, тъй като е възможен диабет.

...за кардиолога
Ако едновременно с потенето страдате от гадене или резки болки в областта на сърцето, трябва да си направите кардиограма и всички останали изследвания, които ще ви препоръча лекарят.

...за дерматолога
Симптомът може да бъде свързан с хидраденит – възпаление на потните жлези.

...за невропатолога и психиатъра
Когато хиперхидрозата е съпроводена със силно сърцебиене, учестен пулс, усещане за вътрешно треперене, болка в лявата половината на гръдната клетка, това много прилича на паническа атака. Ако пристъпите на безпричинен страх се повтарят все по-често, фобията трябва незабавно да се лекува. Лекарствата и психотренингът помагат за преодоляване на паниката. Ако пациентът се оплаква от промени в артериалното налягане, липса на апетит и свиване в гърдите, най-вероятно става дума за ветегативно-съдова дистония.

...за гинеколога
Т.нар. приливи, когато жената чувства ту горещина, ту студ, са характерни за периода на климакса.

...за хирурга
Лепкавата пот е характерна при някои състояния, които поне в началото могат да са без видими външни белези – например стомашно кръвотечение.

...за ортопеда
Вечно потните крака могат да се дължат на вродено плоско стъпало - дюстабанът.

7 “сухи” съвета

1. Не ходете на почивка в страни с влажен климат
Под силното слънце тялото бързо се нагрява и потните жлези, които получават команда да преминат към високотемпературен режим, отнемат течност от кръвта - за производството на пот. Тя се изпарява от повърхността на кожата и я охлажда. Кръвта се приближава към повърхността на тялото, а след това се връща към вътрешните органи, носейки прохлада. Разбира се, колкото по-горещ е денят, толкова повече се поти човек.

2. Обличайте се в т.нар. колониален стил
Носете свободни дрехи (най-добре със светъл цвят) от натурални влакна - памук или специални тъкани, които поглъщат потта. Не забравяйте шапката.

3. Спазвайте сухия закон
Студената (но не ледена!) вода е най-подходяща за задоволяване на жаждата и за възстановяване на изгубените течности.
Алкохолът стимулира притока на кръв към кожата и затова дори коктейлът с лед ще ви накара да се изпотите още преди да сте изпитали опиянение.

4. Откажете се от кафето, силния чай и газираното
Кофеинът ускорява ритъма на сърцето и го принуждава да работи като при прегряване.

5. Свалете килограмите
Пълният човек се поти повече и всяко физическо натоварване в горещината става непосилно за него – сърцето не се справя с циркулацията на кръвта, която тялото, натоварено с излишни килограми, изисква.

6. Не се ядосвайте
Старайте се да не нервничите – това води до ускорен сърдечен ритъм, т.е. и до по-силно изпотяване. Възползвайте се от някое успокоително (от типа на валерианата), автогенния тренинг, отпускащите дихателни упражнения.

7. Използвайте средства срещу потене
За да се чувствате по-уверени, използвайте дезодоранти не само под мишниците, но и на гърба, китките на ръцете и стъпалата. Но не забравяйте, че те трябва да се нанасят върху чиста кожа. Такива средства не трябва да се използват всеки ден – при първа възможност се постарайте да ги отмиете от кожата, за да й дадете възможност да диша по-добре.

Днес инжектирането на ботокс (ботулотоксин) е все по-популярна процедура в естетичната медицина. Процедурата наистана драстично намалява потенето – поне в продължение на 6-8 месеца. Инжекциите не променят дейността на клетките. Лекарството блокира отделянето в организма на ацетилхолина, който предава командите от нерва към потната жлеза. “Изсушават се” само тези участъци от тялото, които са поразени от хиперхидрозата. В някои случай заболяването се връща, но в по-малка степен, а в други – напълно се възстановява нормалното отделяне на пот.
Основният минус на метода е, че е доста скъп, а при лечение на потенето на дланите – доста болезнен.

За по-ефективна специалистите смятат гръдната симпатектомия – в гръдната клетка се въвежда миниатюрна видеокамера и специални инструменти, с помощта на които хирургът поставя върху симпатичния ствол на нерва специален титанов клипс. Буквално на операционната маса дланите стават сухи, тъй като именно този нерв е отговорен за повишеното отделяне на пот. Операцията се понася леко и още същия ден пациентът може да се върне у дома си.

 

Източник: Здраве.bg