Вечният въпрос: кучетата или котките са по-умни

Конкуренцията между собствениците на кучета и тези на котки понякога добива неразбираеми измерения. За всеки влак си има пътници и за всеки домашен любимец - фенове.

Вечният въпрос: кучетата или котките са по-умни

И докато мнозина поддържат тезата, че лаещите четириноги имат много по-развит интелект от мъркащите, учените предлагат интересна теза по въпроса.



Отговорът кои са по-умни - котките или кучетата, надали скоро ще бъде конкретен и еднозначен. А причината се корени в това по какъв начин се изследва умственият капацитет на домашните любимци и дали той е правдоподобен, за да се правят подобни заключения.


 

Най-често се измерва нервната конструкция на мозъка и това колко са окончанията, с които се приема информация, съдържа той. В този параграф "безспорен победител" са кучетата. Но с него не се изчерпва целият въпрос.

Ново изследване се занимава с нивата на невронните връзки при осем вида животни, сред които и котките и кучетата. Всички бозайници имат репутация на относително интелигентни. Но резултатите показват, че мечките и дивите котки имат повече нервни връзки от един Голдън Ретривър, който се смята за една от най-умните породи.

Когато говорим за домашни любимци, по-малкият брой нервни окончания в главите на котките не е правилно да води до заключението, че те са по-глупави. Все пак, при слоновете броят им е по-голям от този в човешкия мозък, но това не ги прави по-умни от нас.

За когнитивните умения е важно къде тези нервни окончания се събират. Когато това се случва в префронталния кортекс, където се събират информацията и протичат голяма част от мислите, това прави животното по-умно.

Също така, това, че домашният ни любимец не изпълнява някоя наша команда, не значи, че не може да го направи. Това важи с пълна сила за котките, които са доста своенравни.


Именно по тази причина експериментите с котки са прекалено малко на брой. Затова и не трябва техният умствен потенциал да се пренебрегва с лека ръка. Няма достатъчно проведени изследвания "по правилния начин", за да се правят генерални заключения, пише Bustle.

Източник: news.bg