Стадион „Дружба“ – храмът на футбола в Добрич

Стадион „Дружба“ в Добрич е сред най-старите съществуващи стадиони в България. Идеята за изграждането му е била в рамките на общия проект за пробив на местния ПФК „Добруджа” във футболния елит на страната.

Стадион „Дружба“ – храмът на футбола в Добрич

В края на 50-те години започва кампанията за създаването на стадиона. Тя е била една от най-мащабните в историята на града, реализирана със средства и доброволен труд на гражданите. Добричлии дори дават процент от заплатите си за събиране на средствата за изграждането на стадиона. Събрани са над 8 милиона лева, от които 1 250 000 лв. съставляват 15% държавна субсидия. За архитект е избран варненецът Косьо Христов. 



Стадион „Дружба” започва да се строи на 1 ноември 1958 година, като основите му са положени върху по-раншния стадион „Базарджик“. Завършен е през 1960 г. и е открит официално за празника на града – 25 септември същата година. На пищната церемония присъстват 30 000 зрители и 12 000 спортисти. Сред почетните гости са председателят на Президиума на НС Димитър Ганев, кметовете на Москва и Добрич – Николай Бобровников и Вида Димитрова.


Най-чаканият момент от програмата по откриването на стадиона е първият международен мач на новия терен.  Той е между ПФК Добруджа и Прогресул (Букурещ). Добруджанци имат териториален превес и печелят повече статични положения, но губят с 0:1 след гол в 66-ата минута.


На 19 март 1986 година на стадион "Дружба" стъпва един от най-великите в този спорт - Боби Чарлтън - световен шампион с трите лъва от домашния Мондиал през 1966 година, носител на Златната топка, легендарен футболист на Манчестър Юнайтед, всепризнат за един от големите гении на спорта за всички времена. По това време роденият през 1937 година англичанин вече е окачил бутонките на стената и се е отдал на бизнес. Именно заместник-директорските му функции във фирмата за производство на линии за акумулатори "Хлорид" - Манчестър го водят в Толбухин. Той е на работно посещение в завод "Старт" във връзка с пускането на нова линия. Освен за работа, тук Боби Чарлтън намира време и за футбол. Гостува на ФК Добруджа на стадион "Дружба", където дава напътствия и прави демонстрации на тренировката на юношите в школата, които се докосват до легендата на английския и световния футбол.

С годините и непрестанната употреба „Дружба“ се амортизира силно. През 2006 г. е ремонтиран секторът за гости, ложите и сектор В, укрепен е входът при сектор А, изградени са отново предпазните огради, а кулата при входа на затворения сектор Г е премахната, заради опасност от срутване. 


През 2008 година за първи път на стадион "Дружба" са поставени пластмасови седалки - в секторите "А" и "Б". Другите два - "В" и "Г", от тогава са затворени за зрители. През есента на миналата година бяха подменени седалките на централната трибуна - местата под козирката.

През 2014-та година стадион „Дружба” се сдобива с табло, благодарение на тогавашния изпълнителен директор на ФК Добруджа Светослав Петров. За първи път то е използвано на 12 март 2014 година, на мача срещу Локомотив (Пловдив) - 1/4-финал за Купата на България.


И до днес хиляди фенове на футбола се стичат на стадион „Дружба”, за да подкрепят любимия отбор.