Животните, които не изневеряват

Вече всички сме се окичили с мартеници и ако трябва да спазваме поверията, няма да ги свалим, докато не видим щъркел. Прелетните птици отдавна са се превърнали в символ на моногамията, освен че ги свързваме с бебета във вързопи.

Животните, които не изневеряват

Те се връщат всяка година в едно и също гнездо след дълъг път и споделят целия си живот само с един партньор. Женската мъти яйцата и се грижи за малките, докато чака мъжкият да се върне отново при тях с храна. Когато някой от двамата партньори почине, другият изживява дните си в самота.




 

Моногамията се среща най-вече при птиците и много по-рядко при бозайниците. Въпреки това, изследвания от няколко години насам показват, че все повече пернати също си позволяват да кривват от правия път.

Освен щъркелите, лебедите също са се превърнали в символ на вечната и красива любов. Сърцето, което образуват със своите грациозни шии, не е единственото забележително във връзката между мъжките и женските екземпляри.


Те са заедно във всичко. Мъжките дори поемат част от задълженията по мътене на яйцата. Подобна е ситуацията и при пингвините. Мъжките, освен че прекарват живота си само с една женска, са и прочути романтици.

При пухкавите птици има дълъг период на ухажване. Мъжкият омайва женската, като й подарява цветни камъчета. А след като създадат поколение, двамата се грижат за малките.


Вълците често свързваме с определението "единаци". Но истината е, че те са едни от малкото бозайници, които поддържат моногамията в животинския свят. В повечето случаи глутниците се състоят от двамата партньори и техните поотраснали малки.

Затова когато видим сам вълк, трябва да имаме предвид, че най-вероятно е загубил половинката си. Същата е ситуацията и при бобрите.


Те прекарват голяма част от живота си след чифтосване в поддържане на връзката със своя партньор. Строят заедно своя дом, грижат се за наследниците си. Точно както гибоните. Тези маймуни могат да живеят до 35-40 години и ги прекарват все с един и същи партньор, споделяйки живота и всичките си задължения.

Източник: news.bg