Редовен спорт против Алцхаймер

Редовен спорт против Алцхаймер
Освен за стегнато тяло, тонус и подобряване на общото здравословно състояние, спортът се оказва полезен и за мозъка.

Според някои проучвания, физическите упражнения като тичането, съчетани с интелектуален труд, значително повишават умствените способности и възможността за научаване на нови неща.


Сега учените установиха още едно неочаквано свойство на спорта - той подобрява здравето на мозъка ни. Резултатите от изследване, публикувано в Journal of Alzheimer"s Disease, предполагат, че липсата на физически упражнения ускорява когнитивния упадък или с други думи - ако не спортуваме, сме обречени да оглупеем по-бързо.


В изследването взели участие 81 възрастни пациенти, 26 от които нямали когнитивни отклонения, а 55 показвали първи симптоми на Алцхаймер. Била определена физическата им форма, а след това и функционалността на бялото им мозъчно вещество, паметта и познавателните им способности.


Учените установили, че има връзка между лошата физическа форма и понижената функционалност на бялото вещество, което, от своя страна, е свързано с понижени когнитивни способности. Бялото вещество се разполага под мозъчната кора и съдържа сплетени нервни влакна, отговорни за предаването на информацията в мозъка.


Изследователите все още не знаят дали спортът може да подобри състоянието на хора, които вече показват симптоми на заболяването, но резултатите подкрепят хипотезата, че поддържането на добра физическа форма може да подобри здравословното състояние на мозъка и да забави стареенето.


Източник: news.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+