Защо порязването от лист хартия боли толкова много

Защо порязването от лист хартия боли толкова много
Как е възможно нещо на пръв поглед толкова безобидно, каквото е обикновеният хартиен лист, да причинява толкова много болка при едно невнимателно движение на пръстите по ръба му?

Няма достатъчно доброволци, които биха се включили в научно изследване на проблема, като предоставят пръстите си, но на базата на странични познания по анатомия, учените имат няколко предположения, които обясняват болката.


Една от причините е огромният брой нервни окончания по върховете на пръстите. Рецепторите, които отговарят за чувството на болка, се наричат ноцирецептори.


Може да сравним количеството им с това по гърба, например - просто огънете един кламер, така че двата му края да бъдат възможно най-близо един до друг и убодете първо пръста, а след това кожата на гърба си.


Ще установите, че на гърба трудно ще разграничите двете връхчета като отделни точки, за разлика от усещането на пръста. Това доказва по-голямата чувствителност на пръстите.


Тъй като порязването от хартията не е много дълбоко и не засяга кръвоносните съдове, механизмите за защита на тялото, като съсирване на кръвта и образуване на струпей, не сработват. Така раната не се затваря лесно и рецепторите остават открити и незащитени, а всяко разтягане на кожата, отваря раната.


Друга причина е неравността на ръба на листа. Въпреки че изглежда равен и гладък, ако го погледнем под увеличение, ще видим, че това не е така и щетите, които нанася върху тъканите са по-големи от очакваното.


Източник: news.bg

Споделете в социалните мрежи:

Google+