Защо порязването от лист хартия боли толкова много

Как е възможно нещо на пръв поглед толкова безобидно, каквото е обикновеният хартиен лист, да причинява толкова много болка при едно невнимателно движение на пръстите по ръба му?

Защо порязването от лист хартия боли толкова много

Няма достатъчно доброволци, които биха се включили в научно изследване на проблема, като предоставят пръстите си, но на базата на странични познания по анатомия, учените имат няколко предположения, които обясняват болката.



Една от причините е огромният брой нервни окончания по върховете на пръстите. Рецепторите, които отговарят за чувството на болка, се наричат ноцирецептори.

Може да сравним количеството им с това по гърба, например - просто огънете един кламер, така че двата му края да бъдат възможно най-близо един до друг и убодете първо пръста, а след това кожата на гърба си.

Ще установите, че на гърба трудно ще разграничите двете връхчета като отделни точки, за разлика от усещането на пръста. Това доказва по-голямата чувствителност на пръстите.

Тъй като порязването от хартията не е много дълбоко и не засяга кръвоносните съдове, механизмите за защита на тялото, като съсирване на кръвта и образуване на струпей, не сработват. Така раната не се затваря лесно и рецепторите остават открити и незащитени, а всяко разтягане на кожата, отваря раната.

Друга причина е неравността на ръба на листа. Въпреки че изглежда равен и гладък, ако го погледнем под увеличение, ще видим, че това не е така и щетите, които нанася върху тъканите са по-големи от очакваното.

Източник: news.bg