Пикантната храна води до затлъстяване

Честата консумация на пикантни храни може да бъде причината за затлъстяването при много хора, според учени от китайски университет Джънджоу.

Пикантната храна води до затлъстяване

Изследвани са общо 15 683 пациенти, като 5 907 от тях са мъже, а 9 776 жени. Възрастта на участниците е от 35 и стига до 74 год. Изследването е проведено по проект, който цели намаляване на диабета и затлъстяването в страната и по света.



Въпреки че пикантната храна и нейните съставки, главно капсацин, са показвали в предишни изследвания, че подобряват метаболизма и контролират апетита, сега учените са на път да го оспорят, пише foodnavigator. Те съобщават, че пикантната храна е виновник за обиколката на талията и затлъстяването при възрастните китайци, предимно в селските райони на страната. Също така, при 17, 57% от участниците приемали много често люта храна са със затлъстяване. Установено е, че хората, които които хапват люто, имат по-високи стойности на ИТМ, което е в съответствие с резултатите от настоящото изследване.

Увеличаването на пикантния вкус и честота на прием на храна са свързани с високото съотношение на общото затлъстяване и високите стойности на индекс на телесната маса (ИТМ).

Изследователите обаче твърдят, че методите и съставкие за готвене могат са обяснят положителната връзка между консумацията на тази храна и затлъстяването. Например при някои видове сосове от лют пипер се използва повече масло. Освен това, консумацията на пикантни храни може да бъде придружена от повече калоричен прием, т.е. лютото дава апетит. Така в допълнение често хапваме храни, богати на въглехидрати, за да се облекчи полученото горящо усещане в устата.

Изследователите обясниха, че на базата на тези проучвания не може да се даде окончателен отговор, дебелеем ли от лютото. Учените споделят, че ще продължат с проучванията и в бъдеще.

Източник: Агрозона