Котка в дома ни прави по-здрави

Животните са способни на много позитивни въздействия. Проучвания показват, че най-стресирани са хората без домашен любимец. Оказва се, че съжителството с котка е полезно за нашето здраве.

Котка в дома ни прави по-здрави

Учени от Университета на Минесота са установили, че присъствието на котка в дома е от полза за сърцето. Според тях котките облекчават стреса и тревожността, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.




Котешкото мъркане помага на човешките способности за възстановяване. Вибрациите на котешкото мъркане попадат в специален терапевтичен диапазон. Котките мъркат с честота от 25 до 150 Hz.

Учените твърдят, че в резултат на котешкото присъствие се намалява стресът и депресията у хората, както и напрежението и негативни нагласи. Обяснението е, че то подпомага производството на серотонин или т.н. хормон на щастието.


Котките намаляват риска от инфаркт с 40 % процента.

Присъствието на мъркащите домашни любимци засилва имунната система на стопаните. Също така, котките усещат когато сме болни, идват при вас и ви помагат, успокояват ви и ви лекуват, чрез вибрацията, която се образува, когато мъркат и топлината, която отдават лежейки на болното ви място.

Източник: Радио 1