5 храни за добро настроение

Храната може да ни направи щастливи. Обширно изследване, проведено преди време в Испания показва, че има храни, които подобряват настроението ни и намаляват шанса за развитие на симптоми свързани с депресията.

5 храни за добро настроение

В продължение на 8 години учените наблюдавали хранителните навици на група от 15 000 доброволци. В хода на изследването екипът установил, че онези, които по-често консумирали плодове, зеленчуци, ядки и риба имали 30% по-нисък шанс да развият депресия.


Вижте 5 храни, които ще подобрят настроението ви и ще ви помогнат да дочакате края на зимата с усмивка:

Скариди
Скаридите притежават високото съдържание на витамин В 12 — витамин, който на повече от нас ни липсва и който е отговорен за бързото функциониране и доброто състояние на мозъка. Освен това скаридите са уникален източник на антиоксиданта астаксантин, който се грижи за здравето на нервната система. Със 100 гр. скариди получаваме и близо 100% от препоръчителната доза селен, който подпомага доброто състояние на сърцето и се препоръчва при депресия.

Мед
Полезните вещества в меда като керцитин и кемпферол действат противовъзпалително, поддържат мозъка във форма и се борят с депресията. Съдържа и биостимулатори, които ще подсилят имунната система, и ще зареди организма с енергия, сила и издръжливост.

Домати
Доматите съдържат ликопен — антиоксидантът, който защитава мозъка и предпазва от възпалителни процеси и потиснато настроение. Ликопенът се съдържа в по-големи количества в кората на доматите, и се активира при топлинна обработка — или в комбинация със зехтин, който засилва абсорбцията му от тялото.

Тиквени семки
Един от най-добрите естествени източници на триптофан — аминокиселината, която подпомага производството на серотонин от мозъка, и чиято липса води до агресия, влошаване на паметта и спад на настроението. Истински природен антидепресант!

Кисело мляко
Калцият, който се съдържа в млякото, действа стимулиращо на мозъка, като го кара да освобождава невротрансмитери, каращи ни да се чувстваме добре. А липсата на достатъчно калций може да доведе до безпокойство, депресия, раздразнителност, да увреди паметта или да забави мисленето. Киселото мляко е и богато на протеин, така че ще ни държи сити дълго време.

Източник: Радио 1 рок