История на градската часовникова кула в Добрич

Градската часовникова кула е строена най-вероятно през първата половина на XVIII в. За съществуването й споменават в пътните си бележки редица учени пътешественици, минавали през Хаджи-Оглу-Пазарджик през втората половина на XVIII и началото на XIX в.

История на  градската часовникова кула в Добрич



След освобождението на България през 1878 г. грижите за кулата се поемат от градските власти на Добрич. Претърпява няколко реконструкции, но в общи линии запазва вида си до началото на XX в. 

През 1899 г. е приспособена за противопожарен наблюдателен пункт. Тогава в нея е изградена и стаичка за дежурния, който давал сигнал при пожар с фенер. 


Най-сериозни изменения във външния си вид часовниковата кула претърпява по време на румънското владичество 1919-1940 г. Надстроен е още един етаж с кръгла форма и гъбообразен покрив. Новият кръгъл балкон измества някогашната дървена площадка. 

Старата часовникова кула е съборена през 1965 години във връзка със започналото преустройство на главната улица на гр. Толбухин /Добрич/.


Днешната кула е пренесена и възстановена през 1985 г. по запазена фото документация от времето преди последното преустройство. Построена е от майстор Дянко Петков от с. Кладница, Пернишко и местни майстори от с. Българево. Нейн проектант е арх. Витлеем Чалъков.


„Днешната часовникова кула е с височина 21 м. Часовниковият механизъм е изработен от майстора-ковач Илия Ковачев от Габрово и е направен по схемата на старите възрожденски часовници от Елена, Дряново и Трявна. Механизмът му тежи 250 кг. Задвижва се от две тежести, които представляват речни камъни с различна тежина. Часовникът се навива ръчно. Кулата има и камбана, която тежи 320 кг и е отлята в цеха за камбани към Св. Синод в София. Първият й камбанен звън прозвънява на 28 юни 1985 г.”, пише Ивелина Романова – специалист в РИМ –Добрич.