История на Дом-паметник "Йордан Йовков"

Дом–паметникът на големия писател-хуманист Йордан Йовков е построен по решение на Секретариата на ЦК на БКП, по инициатива на обществеността в град Толбухин, днешен Добрич, в чест на 100-годишнината от неговото рождение.

История на Дом-паметник "Йордан Йовков"



Открит е по време на Йовковите юбилейни тържества на 28 ноември 1980 г., петък, от 16 часа. Проектът е дело на колектив с ръководител арх. Атанас Стоянов, а цялостното му художествено оформление е  на художника Петър Петров. Сградата представлява оригинално съчетание на тогавашната българска архитектура с елементи на възрожденската. Бронзовата фигура на писателя, която се издига и до ден днешен пред сградата на дом-паметника, е изработена от скулптура Йордан Гаврилов.

В него е била представена експозиция за жизнения и творчески път на Йовков, която можете се разгледа и днес. В камерната зала се провеждат срещи, рецитали и литературни четения, също така в сградата се е помещавало дружеството на писателите от Толбухин.


Изключителен интерес представлява и до днес уникалното керамично пано на художника Стоимен Стоилов, в голямото фоайе. 

„То ни въвежда в света на Йовковите герои, внушава ни силата на красотата, издигана в култ от писателя, разказва ни за миналото на Добруджа, за златните ниви и дъхавия добруджански чернозем, за трудолюбието на нейните хора.„ (книга „Дом-паметник Йордан Йовков”, 1982г.)

За паното авторът е отличен с първа награда на Съюза на българските художници за 1980 г. 


След създаването  на Дом–паметника „Йордан Йовков”, той се утвърждава от една страна като център за изследване и популяризиране на неповторимото творчество на писателя, а от друга страна – като важен културен център в този край и в страната.  Експозицията в него е своеобразен, вълнуващ разказ за живота и забележителното творчество на Йовков, могат да се видят много снимки на писателя, на семейството му, на места, описани в творбите му, на прототипи на негови герои. Показани са ценни документи, писма, ръкописи, книги с автографи, преводи на чужди езици, а така също и работният кабинет на Йордан Йовков от периода 1927-1937г. Всичко това може да се разгледа и днес.