Съвети как сами можем да намалим болките в гърба и кръста

Болките в гърба и кръста са често срещан проблем сред голяма част от населението. Около 80% от населението поне веднъж са страдали от дискомфорт в гърба. Не бива да подценяваме този проблем, и чрез взимането на навременни мерки можем да намалим риска от поява на усложнения.

Ето няколко полезни дейности, на които е добре да обърнем специално внимание в ежедневието си, ако искаме да запазим гръбнака си в добро здраве и да предотвратим някои по-сериозни заболявания:

Съвети как сами можем да намалим болките в гърба и кръста

Правилна стойка



Често не се замисляме в ежедневието си колко е важно да седим и вървим в изправена позиция. Дори лекото накланяне докато седим на стола в офиса дълго време или си мием зъбите може да окаже напрежение върху гръбнака. Затова се старайте винаги да държите гръбнака си в права линия докато седите на работа или вдигате тежък предмет.

Разтягане

Упражненията за разтягане са ефективен начин за намаляване на болката в гърба. Един добър метод за облекчение на болките в гърба е инверсната терапия. Чрез преобръщане на тялото с главата надолу се намалява значително болката в гърба и кръста, подобрява се гъвкавостта му , обновяват се дисковете, освобождава се напрежението и се предотвратяват симптомите на по-сериозни проблеми с гръбначния стълб. С уреда инверсна лежанка например можете да преобръщате тялото си под какъвто ъгъл искате по безопасен начин у дома.

Движение

Умереното спортуване без големи натоварвания е полезно за гръбначния стълб. Спортът заздравява мускулите на цялото тяло и в това число тези на корема. Силните коремни мускули дават по-добра стабилност за гърба и съответно болката в долната част на гръбначния стълб се намалява. Ходенето например е полезно за гръбнака. Благоприятен ефект върху гръбначната болка има също йогата, плуването, карането на колело. Не се препоръчват спортове, които включват скокове и честа смяна на положението на тялото като баскетбол, футбол, ръгби, бойни спортове.

Избягвайте да лежите дълго на легло. Въпреки че лекарите препоръчват при болка в гърба да се почива, не се задържайте повече от 3 дни на леглото, ако страдате от болки в гърба. Проучване показва, че хората с краткотрайна болка в гърба, които прекарват повечето време в покой, чувстват болка и по-трудно се възстановяват от тези, които са активни и се движат повече. Можете лесно да се отървете от болката, ако изберете лечение на болките в гърба от LejankiBG. За тези, които страдат от хронична болка в гърба, изработването на индивидуална програма с упражнения от специалист може да се окаже добро решение. За тази цел е добре да се съветвате с опитен физиотерапевт или кинезитерапевт.

Освен изброените полезни навици, можем да подобрим здравето на гръбнака си чрез едно пълноценно и балансирано хранене.  Костите, мускулите, дисковете на гръбнака, ставите и другите структури на тялото се нуждаят от правилните хранителни вещества, за да са достатъчно здрави да поддържат тялото и да имат добра функция.   

Приемайте достатъчно количество калций

Няма човек, който да не знае, че калцият е полезен за костите. Редовният прием на калций намалява риска от развитие на остеопороза в по-късна възраст. Но приемът само на калций не е достатъчен за предотвратяването на сериозни заболявания на гръбнака. Той трябва да се съчетае и с други  вещества. Прибягвайте до таблетки с калций, само ако нямате възможност да си го набавяте по естествен начин.  Препоръчва се приема на естествени източници на калций като  пълномаслено мляко, йогурт, сирене, извара, кашкавал, кефир.          

Ето с какво да се храним, за да имаме здрав гръбнак:

Ярко оцветените зеленчуци и плодове изобилстват от полезни вещества като витамини и минерали, които намаляват възпаленията и помагат на гръбнака да бъде в добро здраве. Това са червено цвекло, моркови, сладки картофи, череши, червени боровинки, нар, диня, грозде, червено вино. Не пропускайте подправки и билки като джинджифил, куркума, канела, риган, розмарин, босилек, лук, чесън, и зеленолистни зеленчуци като спанак, кейл и броколи, които имат противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Консумирайте редовно морска риба богата на омега-3 мастни киселини като сьомга, скумрия, херинга, риба тон, треска, пъстърва. Яжте пилешко, пуешко, сурови ядки, зехтин, авокадо и какао. Пийте редовно билкови чайове.