Фибри и плодове на закуска препоръчват експерти

Закуската е най-важното хранене за деня, показва национално проучване на агенция „Ноема", реализирано през април 2011 г. То има за цел да установи хранителните навици на населението и в частност - отношението към най-важното според специалистите хранене за деня - закуската.

Фибри и плодове на закуска препоръчват експерти

Допитването обхваща представители на всички географски райони на страната и София на възраст между 15 и 70 г. 52% от анкетираните са жени, 48% - мъже.


 

На въпроса „Закусвате ли?" положително отговарят 78% от участниците в проучването. 72% от тях закусват всеки ден. За други 14% първото хранене за деня е част от графика им два или три пъти в седмицата. 3% от анкетираните закусват веднъж седмично, а  други 11% са категорични, че това им се случва още по- рядко.

Според специалистите по хранене закуската е изключително важна, тъй като, ако е здравословна и балансирана, осигурява на организма нужната енергия за деня. След продължителната липса на прием на храни и напитки през нощта, сутрин организмът се нуждае от нов прилив на енергия и хранителни вещества. В противен случай настъпват стресови за организма реакции.

 

Специалистите по хранене определят за балансирана тази закуска, която включва продукт от пълнозърнести житни култури - за прием на сложни въглехидрати и фибри, млечен продукт за прием на калций, плодове - за витамини и фибри и напитка за хидратиране.

 

Експертите изтъкват, че пълнозърнестите продукти са изключително важни за човешкия организъм, тъй като са богати на незаменими вещества - фибри, витамини от групата В, антиоксиданти. Фибрите помагат за понижаване нивата на „лошия" холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза.

 

Безценно тяхно качество е, че свързват някои канцерогени и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма. Фибрите принадлежат към т.нар. „добри" въглехидрати. Те се разграждат по-бавно и освобождават енергия по-дълго време в сравнение с други видове храни. По този начин фибрите спомагат за поддържането на ситост по-дълго време. Това, от друга страна, предпазва от преждевременно огладняване, което най-често се компенсира с „лоши" въглехидрати като вафли, кексове, чипс, и др.

 

63% от участниците  в изследването споделят твърдението на специалистите, че закуската е най-важното хранене за деня. В същото време не малък процент - 19% от анкетираните, признават, че не са запознати и не обръщат внимание на този научно-доказан факт.

 

Проучването показва и, че предпочитана храна сутрин продължават да са тестените изделия. От въпроса „Какво обичайно закусвате", става ясно, че 76% избират баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. за първото си хранене.

 

Едва 6% от анкетираните предпочитат плодове, а само  9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.

На въпроса „Знаете ли кои според специалистите са най-подходящите за началото на деня храни", едва 7% посочват, че това са пълнозърнести продукти. Само за 2% от анкетираните този тип продукти са най-подходящата закуска.

 

Анкетата категорично отчита, че пълнозърнестите продукти все още не са част от хранителния режим на повече от половината от участниците в допитването. На въпроса „Колко често консумирате пълнозърнести продукти", едва за 7% от анкетираните тази категория продукти е част от менюто им, а само 6% консумират пълнозърнести продукти веднъж седмично.

 

Сред най-честите причини за пропускането на закуската са ограниченото време сутрин. 48% от анкетираните, които споделят, че похапват междинна закуска преди обяд, го правят именно заради чувството на преждевременен глад.

 

News.bg