Ругатните могат да действат като силно болкоуспокояващо

Нецензурната лексика може да окаже ефект на мощно болкоуспокояващо, най-малкото за тези, които по-рядко използват нецензурни слова.

Ругатните могат да действат като силно болкоуспокояващо

За тях, ругаенето е четири пъти по-ефективно, отколкото при тези, които постоянно го правят, пише „Дейли мейл". Този въпрос е бил изследван от учените от Килския университет, които събрали 71 доброволеца. Те ги разделили на две групи-на такива, които използват по-малко от 10 ругатни на ден и такива, които използват повече от 40 ругатни.


 

На всички им било предложено да сложат ръката си в ледена вода и да я държат там, докогато могат. При това са помолили първият път да не използват ругатни, а втория път да ругаят на воля. Тези, които обикновено рядко псуват, са задържали ръката си с 45 сек. повече от другите, повтаряйки нецензурна дума, отколкото тези, които не ругаели. Тези пък, които постоянно си употребяват ругатните, са издържали с 10 сек. повече.

 

Получените резултати показват, че ругаенето спомага за освобождаването на ендрофин - вещество, което се изработва в главния мозък и притежава болкоуспокояващ ефект. Но все пак учените препоръчнат нецензурната лексика да се използва само в краен случай.