Безплатни прегледи за болест на Паркинсон

„Национална организация на хора болни от късен Паркинсон“ и Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България стартират информационна инициатива “Живот с Паркинсон”.

Безплатни прегледи за болест на Паркинсон

Целта на кампанията е да помогне на болните от Паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно. За пръв път в България се създава и информационен сайт за болестта: WWW.PARKINSON.BG, на който освен здравна информация, поднесена на разбираем език и чрез видеа, има публикувани и полезни съвети и лични истории на пациенти.   Мисията на сайта е да покаже на пациентите, че въпреки тежката диагноза, животът продължава и те могат да го изживеят пълноценно.

За да акцентират на важността от ранната диагностика, двете пациентски сдружения, призовават хората, които страдат от болест на Паркинсон или имат съмнения, да се възползват от възможността и да се прегледат безплатно при водещи невролози в страната.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА БОЛЕСТ НА ПАРКИНСОН ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ВАРНА:

София: Болница  „Свети  Наум“, всеки вторник и четвъртък през месец април от 11:00 до 13:00 ч. със записване на тел. 02/9702202, д-р Чорбаджиева.

Варна: Болница „Света Марина“, всеки вторник и четвъртък през месец април от 13:00 до 14:30 ч., 14 етаж, проф. Капрелян, без записване.

Пловдив: Болница УМБАЛ „Свети  Георги“, клиника по нервни болести на ул. „Васил Априлов“ 15, к-т по паркинсонова болест. С предварително записване на тел. 032519023. Понеделник и сряда през месец април от 13.00 до 14.00 ч.

Организаторите са избрали именно месец април за начало на кампанията си, защото на 11 април се отбелязва Световният ден за борба с Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга повече от 6.3 милиона души, което го прави второто по разпространение дегенеративно неврологично заболяване в света.

Болните са около 15 000 души. В напреднал стадии са 30%, а в последен стадии – около 1000 души. Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналия стадии, а в последния стадии – след още 3-4 години. От Паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината защо болестта засяга в по-голяма степен силния пол все още не е докрай изяснена. Характерно за заболяването е, че е възрастово зависимо. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30-години. Специалистите са единодушни, че болестта на Паркинсон се „подмладява” и застига хора в активна възраст.





Болестта буквално срива цялата нервна система на човек. Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и на емоционалния статус като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния. За съжаление симптомите на болестта се проявяват най-често, когато голям процент (над 70%) от нервните клетки вече са загинали, което е индикация, че тя е в напреднал стадий.

Все още не са установени докрай и причините, водещи до разрушаване на нервните клетки, „отключващи” заболяването. Засега специалистите се обединяват в мнението, че болестта на Паркинсон не се дължи на един фактор, а е по-скоро комбинация от генетично предразположение и влияние на вредни фактори от околната среда.