Един ден ще се върна за постоянно в родния Добрич, а до тогава ще се радвам на красотите на Холандия

От 2012 година Маги Димитрова живее в страната на цветята - Холандия. Има собствена малка фирма в Ротердам. Наскоро показвах чрез Google maps моя роден град Добрич и обновения ни парк и моите клиенти останаха много впечатлени, споделя Маги. Вижте какво още разказа тя за живота зад граница за рубриката ни "Добричлии в чужбина":

Един ден ще се върна за постоянно в родния Добрич, а до тогава ще се радвам на красотите на Холандия


1. Представете се с няколко изречения за нашите читатели – име, възраст, семейно положение, от кога и къде живеете в чужбина, професия, интереси?
Казвам се Маргаритка, но за повечето ми близки приятели съм просто Маги. На 39 години съм, от Добрич. По професия съм начален учител, но почти не съм работила по специалността си. Разведена съм и сама отглеждам вече 15 години дъщеря си. Харесвам новостите и предизвикателствата.


2. Как взехте решението да заживеете в чужбина, какво ви мотивира да направите тази крачка?
Ниското заплащане и трудният начин на живот в България ме накараха да се огледам за нещо по-добро навън. Интересът ми към Холандия дойде от един познат, който ми разказа толкова интересни неща за тази страна, че успя да ме спечели. И така от септември 2012 г. живея в Холандия, като в началото живях в Роозендаал (близо до белгийската граница). В Ротердам съм от декември 2012 г.


3. Какво най-силно ви впечатли през първия ви ден в Ротердам?
Страхотен град, величествен и много красив.

Холандците имат уникална архитектура. В Ротердам са едни от уникалните сгради, т.нар. "обърнати апартаменти":


4. Трудно или лесно се адаптирахте към новата среда? Наложи ли се да правите компромиси?
В началото адаптацията да живееш в милионен град ми изглеждаше плашеща, но само след няколко месеца свикнах, за което благодаря на българите, с които живеех. Живях сама около 8 месеца, след което доведох и дъщеря ми. На нея тук й хареса страшно много. Първото впечатление и за двете ни бяха необичайно усмихнатите и позитивно настроени холандци. Непрекъснато поздравяват, любезни са, любопитни са и умират да помагат - особено на хора, които са току-що пристигнали. Тъй като не знаех езика, започнах да се занимавам с почистване на къщи, което в последствие стана и моя основна работа. Отворих си малка фирма в Ротердам и си създадох постоянни клиенти, холандци.


Дъщеря ми започна да учи в международно училище за език тук. Много й харесва начина, по който се обучават децата, които не знаят холандски. Харесва й това, че учителите са млади и усмихнати хора. Обучението става под формата на игри, които са близки с интересите на децата. И по този начин те не се отегчават, а напротив, интересът им става все по-голям. А и така по-бързо свикват с холандския език, който никак не е лесен. Аз също ходя на такова училище вечер.


Уникалното в Холандия, разбира се, са цветята. Лично аз съм била на няколко фестивала на цветята. Единият е в Харлем. Уникална красота. Огромни фигури изработени от цветя, които ухаят страхотно.

5. Какво научиха местните от вас за България и Добрич?
Установих, че много от холандците не знаят много за България и традициите ни. Непрекъснато питат и искат да знаят. Наскоро показвах чрез Google maps моя роден град Добрич, обновения ни парк, и моите клиенти останаха много впечатлени. Аз също. Още не съм го виждала на живо, но тази година, лятото, смятам да се прибирам за ваканцията и да се разходя из него.


6. Контактувате ли с много българи, поддържат ли се нашите сънародници в чужбина?
Оказа се, че в Холандия живеят много българи. Както навсякъде има хора и хора. Аз лично имам приятели, с които много си помагаме. Опитваме се да спазваме българските традиции и да ги почитаме.

7. Бихте ли се върнали отново да живеете в България? А в Добрич?
Знам, че един ден ще се върна за постоянно в родината си и по-специално в Добрич, моя роден град. Там са всички мои любими хора, семейството ми, приятелите. Аз съм оптимист човек и знам, че рано или късно за България ще настъпят и добри времена. Вярвам в това, че за нашите деца и внуци ще има по-светло бъдеще в България. А до тогава.... ще се радвам на красотите на Холандия!