И те имат душа

Отнасяйте се с по-беззащитните от вас, както бихте искали да се отнасят с вас, ако сте на тяхно място - това призовава 19-годишната Златина Стефанова в новата си статия в рубриката си "Гласът на младежта".

И те имат душа

И те имат душа

Пухкав сняг заваля, а той стои на студената земя. Ти му пускаш една пара и се ядосваш, защото не ти казва благодаря, а  дори не се замисляш, че може би няма сили да изрече тази думичка една.
Пухкав сняг заваля, а то едвам стои на четирите си крака. А ти вместо да му дадеш една филия хляб, го риташ с целия си гняв. На пътя ти стои и се ядосваш, но не се замисляш, че можеше и ти така да скитосваш.

И те носят душа – всички безпомощни същества, които срещате всеки ден. На пътя виждате бездомник и си казвате – няма да му дам стотинки, защото той изкарва повече пари от мен. Да, наистина може да е така, но надали се замисляте за няколко неща. Първо – ако му дадете 20 или 50 стотинки няма да станете нито по-бедни, нито по-богати. Всъщност животът ви няма да се промени по никакъв начин. Единствено може да се промени денят ви и да знаете, че днес сте направили поне едно добро. Второ – казвате, че просяците изкарват повече пари от вас, но не се засмисляте, че те са избрали своя път или съдбата ги е принудила. Ако мислите, че е голям бизнес защо не започнете и вие да просите?



На пътя виждате бездомно животинче, което ви гледа с надеждата, че ще му дадете нещо за хапване. А вие го ритате и си казвате: аз нямам какво да ям, че на животното ще давам. Да, наистина може хладилникът ви да не е пълен с много продукти, но не се замисляте за няколко неща. Първо – малкото парче хляб, което бихте му дали, няма да ви храни цял месец. Второ – дори и да нямате какво да дадете, не се отнасяйте лошо към животните. Те не са виновни за нищо, свързано с вашия живот.

Отнасяйте се с по-беззащитните от вас, както бихте искали да се отнасят с вас, ако сте на тяхно място!