Лечебните свойства на шарлана и кокосовото масло

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Лечебните свойства на шарлана и кокосовото масло

Лечебните свойства на етеричните и растителните масла са познати от най-дълбока древност. Практиките, свързани с използване на зехтина или кокосовото масло за детоксикация на организма, днес се смятат за методи на алтернативната медицина. Неподозираните сили на маслата са свързани с техния химичен състав и свойства. Преди няколко десетилетия бактериологът П. Качук разпространява метода на прочистване на устната кухина, слюнчените жлези и кръвта чрез жабуркане със студено пресовано слънчогледово масло.



Човек притежава три двойки слюнчени жлези – околоушни, подезични и подчелюстни. Те произвеждат около 1,5 л. слюнка за денонощие. При дъвкателните усилия в тези жлези постъпва голямо количество кръв, която на практика се и филтрира. Чрез жабуркане със студено пресовани мазнини много токсини, бактерии и патогени биват и отстранени. Под микроскоп се установява, че техния брой е огромен.

Процедурата е следната:
Използва се студено пресовано слънчогледово олио – шарлан, зехтин или кокосово масло – количеството, което ви е необходимо е около 1,5 супена лъжица или една нормална глътка. Течността се смуче в предната част на устата около 15-20 минути. Не гълтайте маслото, защото то обира бактериите. В началото на процеса то е по-гъсто, докато постепенно не започне да придобива по-рядка консистенция. Когато мине посоченото време трябва да изплюете инфектираната течност. Тя трябва да има бял цвят, ако е жълта - трябва да повторите процедурата. След това можете да се изплакнете с топла вода и да използвате четка и паста за зъби /пастата за зъби е добре да е хомеопатична или такава с морска сол/. 

По време на смученето се отделят токсини и бактерии. Могат да се лекуват кариеси, кървене на венците, чревни проблеми, стимулира се лимфната система. Методът има и други лечебни въздействия.

Процедурата е добре да се прави веднъж в денонощието, сутрин  след ставане и преди да се измият зъбите. Може да се повтори до три пъти за 24 часа при по-сериозен проблем. След около две седмици ще забележите голяма промяна в цвета на езика, което е показател за повишаване на имунната ни система и тонуса на организма, течността с която се жабуркате постепенно ще се избистри, а емайлът на зъбите ще се избели.

Анна-Александра Богдева