Не умирай нещастен

С тази статия след лятната пауза се подновява рубриката "Гласът на младежта". Неин автор е Златина Стефанова - на 17 години, 11-класничка във Финансово - стопанска гимназия "Васил Левски" - Добрич. Очаквайте по традиция всеки петък новата статия на талантливата и винаги усмихната Златина, в която тя ще споделя с читателите на Добрич Онлайн своите мисли по темите, които я вълнуват.

Не умирай нещастен

Не умирай нещастен

"Съществува легенда за човек, който цял живот се страхувал да поема рискове и накрая умрял нещаствен."
Лаура видя този надпис върху една стара книга в библиотеката. Тя беше доста скъсана и дори не се виждаше как се казва. Достатъчно бе само да се види този надпис, за да се привлече вниманието на човек. Младото момиче обичаше книгите и прекарваше часове в кварталната библиотека през свободното си време.



- Супер! Намерих какво да чета днес! – каза си тя с усмивка на лице.

Взе книгата като внимаваше много, за да не я скъса. Отвори първата страница, на която имаше нарисувана доста странна картина, под която пишеше следното "Ще разбереш смисъла на това изображение, след като прочетеш книгата." Лаура се заинтригува, но се чудеше какъв смисъл може да има един лист, на който има милиони черти в различен размер и цвят.

- Сигурно е някаква шега за привличане на вниманито! – каза си тя иронично.

Отвори втората страница и се успокои, когато видя, че там вече няма картина, а започва същественият текст.
"Имало едно време един човек, който се страхувал да поема рискове и бил толкова нещастен. Не разширявал бизнеса си, за да не фалира; не си търсел жена, за да не го нарани; общувал с малко хора, защото се страхувал да не го отблъснат; не мечтаел, защото смятал, че мечтите му няма да се сбъднат и куп други неща.
Един ден умрял и миг преди да затвори очите си разбрал, че е живял напразно, защото страхът да поема рискове му е пропилял живота."

Лаура се зачете с интерес и нямаше търпение да отвори третата страница, за да разбере какво ще бъде развитието на сюжета. Когато премина на следващия лист хартия се разочарова. На нея отново имаше същата рисунка с различните черти. Когато разгърна другите страници видя, че книгата до края е с тази картина. Младото момиче се ядоса много, защото дори не можеше да разбере смисъла на изображението, въпреки че бе прочела кратката история.

Изведнъж осъзна, че в тази картина се крие толкова голям смисъл. Това изображение беше това, което се случваше в душата и съзнанието й. Тези черти всъщност бяха нейните мисли и чувства. Ето защо те бяха различен размер и цвят, защото вътре в нея плаваха най-различни приливи и отливи. Всички хора, подобно на нея, чувстват радост, тъга, болка, омраза и любов, но не всички рискуват.

Какъв извод бихте си направили, ако прочетете нещо толкова крато, но същевременно толкова смислено? Аз бих Ви казала – рискувайте. Никой няма гаранция, че утре ще отвори очите си. Ако днес имаш възможност да направиш това, което искаш – направи го. Няма от къде да си сигурен, че утре ще имаш същия шанс. Бъди смел, защото ако не опиташ, никога няма да успееш. Хората винаги търсят смисъла в нещата, които искат да направят. Казват си – искам да направя дадено нещо, но няма, защото не намирам смисъла, а мога и да се проваля. Най-вероятно хората не знаят, че това, което няма смисъл е най-хубаво и най-забавно. Точно това, за което нямаш смелост, защото смяташ, че е безмислено утре може да се окаже смисълът на живота ти. Да, вярно е, че има вероятност да се провалиш, но знай, че може и да успееш. Риск печели, риск губи. Дори и провалът е в твой плюс. Ще паднеш, но ще намериш сили да станеш. Силата ще бъде в теб. И това, че един път си паднал, когато си рискувал не означава, че следващия път ще се повтори. Провалът не трябва да застава като пречка на пътя ни.

Представи си другата ситуация, в която успяваш и постигаш това, което искаш. Тогава ще си благодарен на себе си, че си рискувал. Звучи прекрасно, нали? Запомни едно – ако не поемаш рискове, цял живот ще стоиш на едно и също място. Без да падаш и ставаш. Звучи скучно, нали?

Да рискуваш – това е едно от най-хубавите предизвикателства на живота.