Алкално-киселинен баланс в човешкото тяло и как да го поддържаме

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Алкално-киселинен баланс в човешкото тяло и как да го поддържаме

Множество заболявания в съвременния свят са причинени от нарушен алкално-киселинен баланс в организма. Това се дължи на нездравословния начин на живот, липсата на движение, повишените нива на стрес, но най-вече на неподходящата хранителна диета. Повечето неща, които  са част от нашето меню са  киселинни или силно киселинни, което причинява дисбаланс в организма. Основните жизнени процеси се затрудняват значително, киселинността създава предпоставки за чести инфекции и здравословни проблеми. Храним се предимно с продукти от животински произход като месо, яйца, риба, млечни продукти. Кафето, захарта и пърженото също са киселинни храни. От друга страна някои храни, които са кисели, попадайки в тялото стават алкални – такива са лимоните, грейпфрута, ябълките. Важно е да имаме и знания за водата, която консумираме ежедневно. Минералната вода е силно алкална и за това е добре да се редува с изворна. Когато бъбреците установят, че Рh–то е по-алкално се активизират, за да възобновят баланса, но когато има висока киселинност тяхната работа се затруднява. Задържат се течности, започват да се натрупват мазнини, което е честа причина за наднорменото тегло.


Как можете да си върнете баланса? Промяната в диетата е част от оздравителния процес. Меню, включващо  предимно или изцяло сурова растителна храна за определен период би възвърнало този баланс. Всяка храна, която приемаме води до киселинност или алкалност в зависимост от минералния си баланс. Едни от алкало-образуващите елементи са магнезий, калий, натрий, калции, желязо, а от киселино-образуващите – фосфор, сяра, хлор, манган, йод. Хомеостазното кръвно е най-често с Ph - 7,4. Независимо с какво се храним  в тялото ни има механизми, чрез които се поддържа постоянен баланс на кръвта и извънклетъчната течност – 7, 365. Това Ph е наутрално с лека алкалност, а това, което има стойности по-ниски от 7 е киселинно. Ако консумираме предимно храна, внасяща в организма ни киселинност тялото ни започва да изчерпва запасите ни с алкало-образуващи елементи. Постепенно тези елементи се изчерпват и това води до дисбаланс и респективно заболяване. Раковите клетки например се развиват в киселинна среда и не могат да се развиват в алкална такава. Заболявания като диабет, проблеми с теглото, сърдечно-съдови заболявания, рак са провокирани от нарушаване в този киселинен баланс. Някои от признаците, по които можем да познаем, че сме внесли повече киселинност в тялото си са: отпадналост сутрин, мигрена, прекалено мазна кожа - особено сутрин, обилно изпотяване при малки напрягания, проблеми с храносмилането, мускулни схващания.

Можем да се водим от няколко принципа, изграждайки новата си диета. На първо място над 70 процента от дневното ни меню трябва да е съставено от сурова растителна храна, съдържаща ензими, минерали и витамини. Можете да замените кафето, подсладено със захар със зелен, неподсладен чай, който съдържа по-малко количество кофеин и спада към алкалните храни заради високите дози антиоксиданти и алкало-образуващи елементи. Закуската може да включва плодове, овесени ядки от елда и ечемик, смутита от плодове, бадемово сурово мляко, препечена филийка пълнозърнест хляб с квас или сода, гарнирана със сурови зеленчуци и маслинова паста или хумус. За обяд можете да хапнете салата, пълнозърнест ориз със зеленчуци, зеленчукова супа или нещо друго и да завършите с лека вечеря – голяма купа салата с лимон, а за десерт малко сушени плодове и накиснати ядки. Ще се почувствате и по-добре, ако изключите газираните, подсладени напитки, които често извличат калция от вашия организъм и внасят високо киселинни елементи.

Анна-Александра Богдева