Прочистване на черния дроб

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Прочистване на черния дроб

Правилното функциониране на черния дроб е изключително важно за здравето на организма.  Според различни направления в източната медицина стареенето ни започва със стареенето на бъбреците и черния дроб, който е и най-големият вътрешен орган в тялото.



Разпространено е схващането, че проблемите с черния дроб са свързани  най-често с прекомерната консумация на алкохол, макар това да е вярно има и множество други причини, които могат да влошат функциите му.  Такива са ежедневната консумация на месо, млечни, рафинирани и пакетирани храни, съдържащи изкуствени оцветители, подсладители и консерванти, липсата на движение, натрупването на токсини поради различни вредни въздействия на околната среда, продуктите на съвременната медицина – различни лекарства, антибиотици и други. През годината е добре да правим няколко последователни прочиствания /от две до четири/, понеже черният дроб има четири дяла и с една интервенция не може да се осигури оптималното му детоксикиране. Както при другите прочиствания на организма така и при техниките за прочистване на черния дроб е необходимо да се подготвим предварително, а след процедурата да продължим с възстановяващи дейности. Преди прочистванията е добре да се храним поне месец с чиста и предимно сурова растителна храна. Консумацията на месо и млечни продукти, както и на някои от гореизброените храни влошава работата на органа и рязкото изпълнение на процедурата без предварителна подготовка може да се окаже много стресово за организма. Избягвайте алкохола, подсладителите /дори мед, кленов сироп, кафява захар/, пакетираните храни. Прочистванията се правят най-добре преди и по време на пълнолуние в края на зимата. Това правило може да се прилага независимо кой от вариантите за прочистване изберете да практикувате.

Може би най-разпространено и лесно изпълнимо е детоксикирането с плодови сокове. По време на интервенцията не се препоръчват силно сладки плодови сокове, както и студени напитки, които изстудяват органа и затрудняват пречистването му. Можете да използвате зелени ябълки, моркови, целина, цвекло, лимон. Можете да консумирате леко топла изворна или дестилирана вода, неподсладени чайове от някои билки – мента, бял равнец, глухарче и други, които подпомагат дейността на черния дроб и жлъчката. През трите дни на прочистването трябва областта на черния дроб да се затопля. Можете да връзвате вълнен шал, да натопляте възглавничка или грейка, а също и да взимате горещи вани. В последния ден на прочистването можете да пиете сокове до 16 часа, а след това след около два или три часа областта на черния дроб се затопля добре и се изпива в равни количества смес от лимонов сок и студено пресован зехтин, може да е и друга мазнина, но трябва да е студено пресована и препоръчително да е продукт на органично земеделие. Зехтинът е най-подходящ, поради високото съдържание на киселина, разграждаща холестерина, основна съставка на жлъчните камъни. Ако има много натрупвания може да получите болка и гадене в областта на черния дроб. 

На следващата сутрин е добре дебелото черво да бъде включено в прочистването, за да се изхвърлят ненужните вещества и камъчетата. Това може да стане чрез клизма или изпиване на английска сол. Така ще изхвърлите камъните. След това към 13-14 часа на четвъртия ден можете да започнете със захранването. Не е добре веднага да се връщате към ежедневните си хранителни навици, особено, ако те са нездравословни. Оставете поне една седмица, в която да се захранвате. Започнете с плодови и зеленчукови сокове, включете постепенно салати, плодове, накиснати ядки, зърнени каши, млечни продукти и най-накрая включете месо, ако консумирате.

Тази процедура е сравнително лека, но въпреки това крие опасности, ако преди прочистването сте се хранили изключително само с нездравословни храни, не спортувате, приемали сте дълго време силни лекарства, имате болки в областта на черния дроб или съмнения, че камъните може да са по-големи и няма да могат да бъдат изхвърлени по този начин не е препоръчително да го практикувате. Процедурите не са препоръчителни  и при бременност и кърмене.

Положителните ефекти от детоксикацията се усещат веднага. Изчезва сънливостта след хранене, храносмилането се подобрява драматично, както и вида на кожата. Когато жлъчните каналчета са задръстени с камъни се развиват алергии и уртикарии. Това се наблюдава и при много малки деца. Повечето жлъчни камъчета имат в себе си кристали холестерол, а задържането им в организма води до наличието на инфекциозни процеси и затруднява работата на целия организъм. Добре е да правим прочистването два пъти в годината и да се опитаме да се храним по-здравословно, да спортуваме и да се вдижим, да контролираме и избягваме стресовите ситуации.

Анна-Александра Богдева