За вредата от млечните продукти

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

За вредата от млечните продукти

Обикновено в менюто ни всеки ден присъстват млечни продукти, но дали това е добре за организма и какви вреди и рискове може да се крият в ежедневната им употреба?

Повечето хора смятат, че след като не приемат ежедневно млечни продукти ще получат недостиг на калций, който е основен микроелемент, необходим за изграждането на костната система. В преработените млечни продукти обаче той липсва в усвоима за човека форма, а тяхната употреба води и до други проблеми. Когато млякото премине през термична обработка, разтворимите за човека съединения се превръщат в неусвоими. При множество изследвания се доказва, че дори да се консумира прясно, сурово мляко или млечни продукти, прекомерната им употреба крие опасности – наличието на бактерии и зарази от една страна и от друга извличането на калция от организма и изхвърлянето му чрез урината. Доказателства за това са и медицинските наблюдения, проведени в страни с най-висока консумация на млечни продукти – Холандия, Дания, САЩ – където и проблемите с костната система като остеопороза са най-разпространени. Дори водата е по-добър източник на калций от термично обработените млечни продукти. Достатъчни количества калций можете да си набавите чрез източници като ядки, зелени растения и билки, плодове, семена. Излагането на слънце в определени часове от деня също е важно за усвояването на калций, заради връзката с натрупването на витамин D в организма.

Друг проблем с употребата на млечни продукти са хормоните, съдържащи се в тях. Предназначени, за да подпомогнат разтежа на новороденото животно, те влияят по същия начин и на нас. Разликата във физиологията, големината и темпът на растеж при теленцето и човешкото дете е видима, можете да предположите как тези хормони се отразяват на непригоден за тях организъм. Част от следствията могат да бъдат акромегалия, хипертония, диабет, увеличение на щитовидната жлеза. В Китай здравната организации отбелязва ръст на подобни проблеми именно в следствие на държавно субсидирани кампании за хранене на децата с краве мляко. Хормонът на растеж се усвоява от човека, защото при термична обработка не бива разрушен.

Повечето хора в съвременния свят след определена възраст имат проблем с холестерола. Малко известен факт е че холестеролът в кравето мляко е по-висок от този в свинското месо. За направата на кашкавалите и сирената е необходимо по-голямо количество мляко и съответно има концентрация на тези хормони. Те са наситени и на много сол.



Идеята, че млечните продукти са добър източник на витамини и минерали е несъстоятелна с оглед на съвременното масово производство. В млякото и месото на животните има високо съдържание на антибиотици. Те се хранят с фураж, често ГМО, отглеждането им в тесни затворени пространства пречи на нормалното функционирането на всички системи.

Друга причина да намалим или изключим млечните продукти от диетата си са алергиите. Често те провокират такива, за които дори не знаем. Това са вътрешни алергии, които се изразяват в хронични оплаквания като умора, хрема, гъбични заболявания, лошо храносмилане. 20% от бялото население на света има непоносимост към лактоза.

Ако решите да консумиране млечни продукти е добре да познавате произхода им, с какво са хранени животните и как са отглеждани. Най-усвоимото и близко до човешката кърма мляко е козето и поради тази причина е добре да ползвате продукти изработени от него. От гамата млечни продукти киселото мляко е най-добро и употребата им може да се ограничи в неговия избор.

Има растителни източници на калций, които са по-добри от млечните продукти като сусам, сусамов тахан, пресни плодове /като смокините на пример/ и зеленчуци, зелени растения като спанак, коприва, салати, билки, водорасли и други. В предишни статии предложих рецепта за ядково бадемово мляко, което е много богато на витамини и минерали, включително калций, което спокойно може да замести чашата прясно мляко, толкова горещо препоръчвана от рекламните кампании. В бадемовото мляко можете да добавите лъжица сусамов тахан или водорасли на прах, по този начин бъдете сигурни, че сте получили дневната си доза лесно усвоим калций.

Анна-Александра Богдева