Какво представлява хомеопатията и какви са плюсовете й

"Здрави и красиви" е рубриката на Анна-Александра Богдева. Авторката е родена в София, но вече живее в Добрич. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство и много други.

Какво представлява хомеопатията и какви са плюсовете й

Много специалисти отричат хомеопатията като метод за лечение. Въпреки това все повече хора стават привърженици на този клон от  алтернативната  медицина, която не само няма странични вредни ефекти, но и се оказва изключително ефективна. Думата хомеопатия има своя произход от старогръцките думи – хомиос – подобен, близък и патос – болест. Нейните основи са поставени през 1796 от Самюел Ханеман. Основната концепция е свързана с използването на силно разредена форма на вещество, причинило съответната болест. Тези вещества са повече от 200. Едни от най-известните лекари на древността като Хипократ и по-късно Парацелз използвали същият метод – предписвали малка доза отрова, която се превръща в противоотрова –  Подобното лекува подобно. Примерно при уртикария се препоръчва препарат, приготвен от коприва, а при артрит и ужилване се предписва такъв, приготвен от пчелна отрова. В зависимост от степента на сериозност на заболяването се предписва различно разреждане.


Хомеопатичното лечение по своята същност е холистично. То лекува не просто симптомите, както често прави съвременната конвенционална медицина, а обръща внимание на причините за болестта, на психичното състояние и предпоставки. Често хомеопатията е ефективна там, където другите препарати не са. Алегриите се повлияват много добре от хомеопатия, а както знаем в този случай конвенционалната медицина и антихистаминовите лекарства могат да предоставят лек само за следствията, но не и за причините на заболяването.

Въпреки, че никой медицински изследователски център не се наема да изследва ефекта на хомеопатията и нейната ефективност, съществуват редица свидетелства, че тя действа. В някои страни здравната каса не покрива хомеопатично лечение, защото се смята за неефективно. Все повече хора се обръщат към този метод и дори държавните политики или мненията на огромната и силна фармацефтична индустрия не могат да спрат разпространението й. Хомеопатията е ефективна, евтина, няма странични или пристрастителни ефекти, от тези предпоставки и характеристики фармацефтичната индустрия не може да извлече полза. За да се развива конвенционалната медицина и да има постоянни печалби е необходимо да има болни хора, поддържащи терапии, голяма гама от лекарства за най-дребния проблем.

Можете да се уверите сами като при леко физиологично смущение, грип или настинка използвате хомеопатичен препарат. 

Хомеопатията е напълно безвреден метод на алтернативната медицина, който трябва да се прилага компетентно. Може да се използва при бебета, бременни и кърмещи жени. Тя задейства собствените сили на организма, като влияе върху съзнанието. Често се смята, че хомеопатията действа на принципа на плацебо ефекта, но това не е така, защото се постигат моментални резултати при бебета и малки деца, при които самовнушението все още не може да изиграе никаква роля.

Анна-Александра Богдева