Детоксикация - начини да почистим организма си

"Здрави и красиви" е рубриката на Анна-Александра Богдева. Авторката е родена в София, но вече живее в Добрич. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство и много други.

Детоксикация - начини да почистим организма си

В съвременния свят често консумираме продукти с много ниско качество. Забързаното ежедневие и липсата на време да приготвим сами храната си и да се запознаем с нейния произход рефлектират върху здравето. Генно модифицираните видове растения, продуктите със съмнително съдържание, в което преобладават съставки с неорганичен произход и изобщо преобладаващата част от менюто ни са напълно нездравословни. Поради тази причина ще предложа редица от статии, свързани със здравословното хранене – съвети, различни рецепти, диети и прочиствания.

За да усвоява тялото ни по-добре полезните неща, които ще влеем в него, трябва първо да го прочистим. Чрез детоксикацията вредни токсини, които затрудняват работата на тялото ни биват изхвърлени ефективно.



Това може да се случи по няколко начина в зависимост от волята, здравословното ви състояние и предпочитанията. Практикуването на един ден от седмицата, в които да не се консумира друго освен вода е прекрасен начин да „измием“ вътрешните си органи, да хидратираме организма и да го подготвим за захранване с витамини и минерали. Ако практикуваме воден ден или друго прочистване трябва да знаем следните неща:

1. Не трябва да има силно физическо натоварване по време на водния ден
2. Прочистването трябва да е съпроводено от здравословна среда – липса на стрес, медитация, лека разходка в природата. Можете да го направите в почивния си ден.
3. За някои хора гладуването не е препоръчително. При бременност, слабост, някакво заболяване, специфични климатични условия.
4. Гладуването често е свързано с признаци на детоксикация – обрив, провокиране на хронично заболяване, главоболие, повръщане. Всичко това са признаци на прочистване и само показват колко всъщност е „замърсен“ организмът ви.
5. Подходящо е гладуването да се прави на пълнолуние. Тогава това се случва по-лесно. Някои изследователи са забелязали, че животните не се хранят или намаляват консумацията си в този ден от месеца. Организмът ни е зависим от фазите на луната и това е абсолютен научен факт.
6. Правилно захранване. След като сте гладували или правили някои от другите варианти на прочистване не се нахвърляйте на тежка, мазна, пържена, бърза храна. Продължете няколко дни постепенно да включвате продукти. Нека първия ден има основно салати, пълнозърнест ориз, плодове, а по-нататък можете да добавите млечни продукти  и т. н.

Друг вариант е един суров ден или един ден на течна храна. В първия случай консумирате само леки плодове и зеленчуци. Лятото е изключително благоприятен сезон да практикувате суров плодов ден, защото има изобилие от различни плодове – череши, дини, праскови и т. н. По време на суровия ден избягвайте по-мазните и по-въглехидратни плодове като банани, авокадо, а също и сушените плодове. Ако сезонът не го предполага или направите по други причини такъв избор, можете да практикувате ден на течна храна. Това няма да навреди на работния процес и ежедневния ви ритъм. Консумирайте сурови сокове, плодови смутита, леки крем супи, билков чай, големи количества вода. Този вариант е подходящ за хора, които имат гастрит, язва или друг стомашен проблем и не могат веднага да преминат на гладен ден.

Препоръчвам следния режим на прочистване, предложен от доктор Михайлов и практикуван нееднократно от мен.
1. Детоксикацията се прави два дни преди и в деня на пълнолуние. Причината е, че по време на третия ден се получава силна вълна, която отмива токсините и така се постига по-лесно резултат. Дори само в деня на пълнолунието да практикувате гладуване или консумация на вода, чай и сокове, можете видите резултат от премахване на 1 до 3 килограма.
2. Сутринта се изпива 10-15 гр. английска сол /1 суп. л/ , разтворен в малка чаша с вода. Тя изтегля токсините към червата.
3. След  30-45 минути можете да започнете с пиенето на сок. Сокът можете да приготвите от 2-3 лимона, 4-6 грейпфрута, 5-6 портокала, които се разреждат с литър и половина-два минерална или изворна вода.
4. Поради приема на плодова захар не изпитвате силно чувство за глад, киселината свива стомаха. Сокът се разделя на порции през деня и процедурата се повтаря по възможност 3 дни.
5. На четвъртия ден се прави захранване. Захранването е много важна стъпка, а и ако не се направи правилно може да елиминираме досегашния резултат. Закусете с плодове, няколко часа по-късно хапнете овесени ядки, стафиди, за обяд  - салата, ориз или картофи и т. н. Не консумирайте месо на следващия ден. Постепенно включвайте млечните продукти, яйцата, месото на петия ден.

Анна-Александра Богдева