Повторно използване на продуктите – нови идеи за дома или за рециклирането - с любов

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от на Анна-Александра Богдева.

Повторно използване на продуктите – нови идеи за дома или за рециклирането - с любов

В днешната статия ще поговорим малко за рециклирането. Каква философия се крие зад него, защо е толкова важно да разделяме отпадъците, да  сме умерени и разумни в своя консумеризъм, да използване нещата по няколко пъти, измисляйки различни остроумни и забавни приложения.



Рециклирането е начин на живот, свързан с идеята за устойчиво развитие. Трябва разумно да оползотворяваме ресурсите на планетата, оставяйки шанс на бъдещото поколение да съществува в хармония с природата, а не в недоимък, породен от липсата интелигентна консумация.  Често не се замисляме, защо сменяме постоянно дрехите си, макар, че не са скъсани, защо купуваме неща, които действително не ни трябват и изобщо, защо се затрупваме с предмети. Това поведение се поддържа от два фактора. От една страна добрия рекламен мениджмънт ни втълпява идеята, че трябва да притежаваме неща, които манифестират определен статус или идея, а от друга самата индустрия произвежда некачествени неща, които бързо се изхабяват или повреждат, за да можем да закупим нови – нещо като планирано остаряване на стоките. Това разбира се подхранва и от липсата на традиция и образование в сферата на рециклирането и максимално екологичното оползотворяване на ресурсите.

Добрата новина е, че винаги можем да имаме своя принос в опазването на околната среда. Въвеждайки някои лесни правила в домакинството едновременно ще научим и нас и децата си да сме по-пестеливи, да  обичаме природата, да мислим за останалите и да не бъдем просто консуматори.

1. Трябва да си задаваме въпрос – това, което купуваме необходимо ли ни е и за какво Важно е също от къде го купуваме. В България преди години навлезе масово магазинът от тип – Втора употреба. Макар много хора да смятат, че е срамно да пазаруваш от втора употреба или, че това е привилегия на бедните, магазините от този вид спомагат да се рециклират, да се използват повторно множество стоки. В Европа и Америка един от най-големите проблеми, свързани с почистването е рециклирането на дрехи. За тях няма отделен контейнер, а и реално често изхвърлените дрехи са абсолютно годни за употреба. Като се замислим магазините втора употреба за добър начин да се рециклират тези стоки. 

2. Избиране на подарък Често около Колега, Нова година или друг личен празник индустрията подхранва масовата консумация на стоки. Милиони се харчат за предмети, които не само не са функционални, но и често завършват в боклука. Преди време реших да купувам за празниците ръчно направени неща от малки магазинчета, творчески работилници или такива, които съм направила сама от рециклирани материали. Ефектът е много приятен, защото от една страна имате удовлетворение, че сте допринесли за нещо добро в социален аспект, а от друга приятелите и семейството се радват, че сте отделили време за тях и сте направили личен подарък.

3. Разделно събиране на боклука Въпреки, че постоянно в общественото пространство циркулира идеята за липсата на завод за рециклирана на отпадъците в България, разделното събиране на боклука в къщи е важна част от  създаването на съзнание за опазване на околната среда. Събирайки разделно учите децата си да рециклират, те подражават на вашия пример. Вече дори в по-малките градове и населени места има контейнери за разделно събиране, направете такива у дома. 

4. Битови органични  отпадъци Когато готвим, консумираме хранителни продукти  често остават отпадъци, които не попадат в нито една от категориите за разделно събиране. За тях трябва да има отделен контейнер. Какво можем да направим ние? Ако имаме вила, село или възможност да дадем този отпадък на приятели той е голямо богатство.  Всеки, които има възможност е добре да компостира. Тази практика е свързана със създаването на компостер – пространство, в което се натрупват органичните отпадъци и чрез определени стъпки се превръщат в много ценен и богат тор за градината.  В природата няма боклук. Всичко се използва, за създаването на нова форма на живот.  Съществуват и компостни тоалетни, които превръщат човешките екскременти в  тор, който отново може да се използва в градината. Това, което трябва да знаем за компостирането, е че е добре да се рециклират отпадъци предимно от растителен произход.  Примерно може да се компостират обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца и други, но не е препоръчително да има месо, кости и тн.

5. Повторно използване на продуктите – нови идеи за дома Можем да използваме много от нещата, които изхвърляме. Първо е добре да се осведомите дали има нуждаещи се, на които да ги предоставите. Често в домове за деца и възрастни хора, за бежанци и в социалните центрове можем да помогнем в различни кампании като дарим дрехи, обувки, домашни принадлежности и други неща, които сме определили за изхвърляне. Финансово слабите семейства също биха били благодарни да се възползват от тези неща. Ако не намерите къде и как да ги дарите и да помогнете с тях, можете да ги превърнете в изкуство. От рециклирани материали можете да направите подарък за възрастен или дете. Например – парцалени кукли, бижута, алтернативни саксии с цветя или декорации за дома.