Как е най-добре да консумираме ядките и семената

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от на Анна-Александра Богдева.

Как е най-добре да консумираме ядките и семената

Повечето хора консумират предимно или само печени, осолени, покрити с шоколад яки, мислейки си, че те са полезни за здравето. В действителност термично обработените ядки са вредни поради няколко причини. При топлинно въздействие мазнините в тях придобиват деструктивни форми, стават изключително трудни за асимилиране от организма. Витамините и минералите в тях изчезват почти изцяло, а ензимите напълно. Поради тези причини печените ядки имат вредно въздействие върху сърдечно-съдовата система, върху стомаха, спомагат развитието на възпалителните процеси.



Преди да попаднат в подходяща среда те съдържат вещества, наречени ензимни инхибитори. Те пречат на семената и ядките да покълват, но когато ги накиснем във вода изчезват. Ядките и семената се превръщат в „жива храна“. След като инхибиторите изчезнат, започват да се формират ензими, реално започва процес на покълване.


Това, което трябва да знаем обаче е, че различните ядки трябва да се накисват по различен начин. Отстраняването на инхибиторите и покълването при бадемите започва след като те са накиснати във вода в продължение на поне 12 часа. Орехите и лешниците в продължение на 8 часа, а слънчогледовото, тиквеното и лененото семе – 4 часа. Най-бързо се накисват кашуто и чията – 2 часа. При процеса трябва да използвате филтрирана или минерална вода, защото тя се абсорбира, а понякога съдържа високи нива на варовик и други елементи, възпрепятстващи покълването. След като процесът на накисване е завършил изплакнете обилно ядките, за да премахнете останалите следи от инхибитори.

Можете всеки ден да консумирате накиснати ядки, да ги добавяте във салати, да правите дресинг или ядково мляко.

Рецепта за бадемово мляко
След като изплакнете, накиснатите от предния ден бадеми /100 гр./ ги сложете в блендер. Разбийте ги добре в продължение на няколко минути заедно с 250-300 мл. вода,  в зависимост колко гъсто искате да бъде млякото. След като се разбият добре и сместа започне да се пени прецедете съдържанието през марля или дребна цедка. В получената течност можете да добавите една ванилия или капка екстракт от ванилия, както и чаена лъжица мед, сироп от агаве или кафява захар по вкус. Ако леко затоплите млякото, без то да завира и добавите малко мед и какао се получава прекрасна и здравословна  напитка. Запазете триците, останали при прецеждането. С тях могат да се направят бисквити, сурови бонбони или друг десерт.

Анна-Александра Богдева