Как да водим "по-зелен" начин на живот?

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя е родена в София, но вече живее в Добрич. Интересува се и се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлага свои статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, показва различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Как да водим "по-зелен" начин на живот?
Как да водим „по-зелен” начин на живот?
   
Начинът ни на живот, изборът на хранителна диета, на продукти, които купуваме, следването на определени ежедневни практики са съществено важни за опазването на околната среда. Мисля, че не трябва да изпитваме перманентна вина поради глобалното затопляне и други екологични проблеми, по-същественото е да предприемем действия, за да бъдат съхранени ресурсите по-дълго време и по най-добрия начин.
 
Понякога забързани в ежедневната работа не си даваме сметка за редица неща, свързани със състоянието на околната среда, които се случват пред очите ни. Често до нас не достига без усилие информацията за вредите, нанесени от човека и особено от т.нар. „развити цивилизации” върху  екологията.  Малко знаем или избираме да знаем малко по въпроси като етика на консумацията – какво купуваме, от къде идва продуктът и по какъв начин е получен, какви са последствията от това?
 
В тази статия бих предложила  някои от  правилата, които следвам и смятам, че допринасят за водене на един „по-зелен” начин на живот.

1. Пазарувайте по-често от малки, квартални магазинчета, от пазари, защото големите хипермаркети и хранителни вериги не само монополизират пазара, създават хранителна зависимост, но и предлагат продукти с много ниско качество. Често дори да изкупуват  произведени в съответната държава продукти те предлагат много ниски и несправедливи цени на производителите. Финансовите средства, които отделяте при пазаруване в супермаркета отиват директно в други държави, по тази причина дори идеята, че тези компании са инвеститори и помагат за развитие на икономиката е заблуда.

2. Опитайте се да следвате идеята за „fair tradе”  или справедлива търговия. Когато пазаруваме често избираме най-евтиното. Този избор не винаги е свързан с липсата на финанси, по-скоро с липсата на информация. Еднократното вложение в по-качествена стока, която ще служи за по-дълъг период от време е пример за „зелена покупка”. Статистически в Европа и Америка най-голям проблем има с рециклирането на дрехи. Тонове дрехи, годни за употреба се изхвърлят и не могат да бъдат рециклирани. Изборът на стоки, които не са произведени в Китай, Индия или на други места където трудът не е справедливо заплатен също е много разумен и „зелен” ход. Важно е да си дадем сметка, че продукти, които консумираме ежедневно като чай и кафе са обект на несправедлива търговия и експлоатация на труд. Средно за чаша сутрешно кафе в страни където водните ресурси са дефицитни и често населението има ограничен достъп до тях, се изразходват около 33 литра вода. Повече от 85 процента от произведените чай и кафе, закупени на много ниски цени и произведени с голям разход на ценни ресурси, биват консумирани в Европа и Америка.

3. Консумирайте по-малко или не консумирайте месо.
Темата за избор на хранителната диета е винаги деликатен. Въпросът с консумация на месо има освен екологични и сериозни етични измерения, които няма да засягаме сега. Важното е да знаем факта, че най-голямото  замърсяване на планетата идва не от вредните газове от колите, не от заводи за въглища и други, а именно от производството на месо. Още преди няколко години ООН предупреди, че производството и консумацията на месо има най-голяма роля в замърсяването на околната среда и то трябва рязко да намалее. Ежедневната консумация на месо не само е вредна за здравето, но и вреди сериозно на природата.

4. Използвайте био козметика или домашна козметика, както и почистващи препарати.
В предишната статия „С какво храним кожата си?” разяснихме подробно какво има в масовата козметика – всички оцветители, парабени, изкуствени химически съставки не само вредят на здравето ни, но и замърсяват природата. Опитайте се да използвате органични съставки, за да се грижите за кожата, косата и външния си вид. Кокосовото, бадемовото масло, зехтинът могат да свършат много по-добра работа от често скъпо струващите козметични продукти. Можете да използвате био или домашно приготвени препарати, които съдържат сода за хляб, оцет, етерично масло от портокал, мента и други. Ако нямата време и финансова възможност можете да замените всички препарати с един два по-универсални, както и да редуцирате козметичните продукти, които използвате.

5. Рециклирайте
Рециклирането е житейска философия, включва не само разделното събиране на отпадъци, но и минимизиране на тяхното производство. В природата няма боклук, всичко се използва и разгражда.
Събирайте боклука разделно, използвайте минимално количество найлонови торбички и пластмаса. Може да си закупите торбички за пазар от плат, които ще ви служат и много по-дълго.
 
Анна-Александра Богдева