С какво "храним" кожата си?

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от на Анна-Александра Богдева. Тя е родена в София, но вече живее в Добрич. Занимава се активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ще ни предложи статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, ще споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

С какво "храним" кожата си?
Всяка съвременна жена използва средно между 15 и 35 продукта за разкрасяване всеки ден, а понякога дори повече. Душ гел, шампоан, сапун, балсам, лосион за тяло, крем за  лице и ръце, гримове, препарати за фиксиране на прическата и още хиляди други. Даваме ли си сметка обаче с какво действително „храним” своята кожа?
 
Всъщност тя е нашият най-голям орган, който абсорбира всичко, с което я третираме и на което е подложена.  В голяма част от козметичните продукти има силно токсични съставки вредни за нашето здраве. Често, дори без да знаем, алергии, проблеми с кожата и други здравословни проблеми са породени именно от прекомерното използване на козметика. Консервантите, емулгаторите, разтворителите, алкохолите повреждат естествената защита на кожата. Оцветителите например в козметичните  средства са изолирани от петрола, а голяма част от почистващите препарати съдържат тежки метали като олово и живак. Ароматизаторите, които се използват не само в парфюмната промишленост, но и останалите звена на козметичната индустрия също често имат неорганичен произход и създават условия за проява на алергии, астми и други белодробни заболявания. Доказано е и негативното влияние на парабените, които повишават естрогенната активност и попаднали през кожата в кръвообращението могат да предизвикат злокачествени образувания. Веществото фталат и толуол, съдържащи се в лаковете за нокти, в лакове и пияни за коса, и в парфюмите са също сред съставките, които трябва да избягваме, защото са силно токсични.
 
От тази информация можем да направим простата равносметка, че всички продукти, които използваме съдържат тези силно токсични  и канцерогенни съставки. Реално, ако се зачетете в листовката, на който и да е от продуктите, които притежавате ще откриете, че в тях няма нищо полезно за вашата кожа и организъм.
 
Няма място за отчаяние, всички ефекти на масовата козметика могат да се постигнат с био или домашна козметика. Биокозметиката е прекрасна алтернатива, но не всеки има финансовата възможност, за да се снабдява с нея. Има и друг вариант – да си направим козметика сами у дома. Тя не само, че дава по-позитивни резултати, но и вие имате удовлетворението, че се грижите истински за себе си, а също и за опазването на природата чиста.  
 
Ето  и списък с продукти, с които е добре  да се  снабдите, за да си приготвите домашна козметика: органично кокосово масло, мед, розова вода, етерични масла по ваш избор, зехтин. Ако не харесвате аромата на кокосовото масло, може да го заместите с бадемово. Кокосовото масло е универсален продукт. С него могат да се правят маски за коса, да се готвят вкусни десерти и ястия, де се приема в сутрешно смути, да се третира кожата, особено в по-сухите зони. С кокосово масло можете да си направите и домашна паста за зъби, с която да редувате или замените тази, която ползвате. Тя съдържа кокосово масло, което леко трябва да се разтопи на водна баня докато стане кремообразна смес и в зависимост от  количеството  да се прибави чаена и супена лъжица сода. Зехтинът е идеален за сухи ръце и стъпала, за маски за коса, за овлажнител след бръснене. Със меда можете да почистване лицето си всеки ден, ако нямате алергия или чувствителност към пчелни продукти. Нанася се около една чаена лъжица с кръгообразни движения, след което се отмива с топла вода. Това не само ще почисти, но и ще подхрани кожата на лицето. Домашен тоник за лице можете да си направите като смесите в шишенце розова или лавандулова вода и няколко капки, предпочитано от вас етерично масло, примерно портокал (трябва предварително да се поинтересувате какво етерично масло е подходящо за вашата кожа, на пример цитрусовите масла са подходящи за мазна кожа.)
 
Очаквайте още рецепти за домашна козметика в следващите статии.
 
Анна-Александра Богдева