Не спирай да мечтаеш

Радвайте се на това, което имате, защото то е мечта за други, които никога не са го притежавали! В това ни убеди със своята първа статия авторката на рубриката "Гласът на младежта" Златина Стефанова. Във втората статия винаги усмихнатата тийнейджърка ни казва защо е важно да имаме мечти, те да са големи и да запазим вярата, че ще ги осъществим. Златина Стефанова е от Добрич, на 17 години, 11-класничка във Финансово - стопанска гимназия "Васил Левски".

Не спирай да мечтаеш

Не спирай да мечтаеш

Всеки от нас има мечти и независимо дали са големи или малки се надява рано или късно да се сбъднат. Хубавото на мечтите е, че са безплатни в този скъп свят и никой не може да ти ги отнеме. Понякога споделяме с околните за какво мечтаем, а понякога го запазваме за себе си.


 

Няма човек, който да не е мечтал! С времето желанията ни се променят и стават все по-големи. Когато сме били малки сме си мечтали да приличаме на Пепеляшка или Батман. Ако сме имали подобно желание, то не се е сбъднало, но това не ни е попречило да продължим да мечтаем. Сега, когато вече сме пораснали и се сетим затова, започваме да се смеем, че сме желали нещо невъзможно. Никога не трябва да забравяме, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Точният пример са малките деца, които имат големи мечти. Те живеят в свой измислен свят и никой не може да ги откаже от това, за което мечтаят. Ето затова е хубаво да запазиш детското в себе си.

 

Понякога се замисляме дали мечтата ни ще може да се осъществи. Според мен никога не трябва да се замисляме за подобно нещо! Колкото по-голяма и трудно осъществима е една мечта, толкова по-интересно ще ни бъде.

 

Тийнейджърските мечти са много различни. Едни мечтаят да обиколят света, втори да имат кола, трети да намерят истинската любов и т.н. Всеки си мечтае за различно нещо и това е нормално, защото всеки човек е различен и с различни цели.

 

Има и друг тип тийнейджъри - такива, които не вярват, че мечтите могат да станат реалност. Някога и те са вярвали, но нещо ги е накарало да спрат. Какво ли е то? Истината е, че са искали нещо много силно, но то не се е случило и са останали разочаровани. Не трябва да спираме да вярваме в мечтите заради подобна причина. И аз наскоро имах мечта, която не се сбъдна, но това не ми попречи да продължа да мечтая. За сметка на това ми се реализира друго желание, а именно да се развивам с писането. Разказвам ви това за да ви покажа, че когато една врата се затваря, друга се отваря и не пречи затворената след време да се отключи.


Убедена съм, че когато ние, тийнейджърите, станем на възраст ще си мечтаем главно за едно – здраве. Попитайте своите родители или баба и дядо за какво мечтаят! Сигурна съм, че в отговора им ще има думата здраве. С годините мисленето на човек се променя, а заедно с това се променят и мечтите му. Някои хора казват, че здравето е най-изтърканата мечта, но далеч не е така. В крайна сметка то е най-важно, защото ако не го притежаваме няма да можем да си мечтаем за други неща. Има хора, които не си мечтаят за нова кола, апартамент или работа, а само за едно – да се отърват от дадена коварна болест.

 

Никога не спирайте да вярвате в мечтите, защото те правят живота интересен.

 

Откажете ли се да мечтаете, означава да се откажете да живеете.

 

Хубавото на мечтите е, че могат да са многобройни, а интересното е когато започнете да ги преследвате.

 

Ако нямате мечта, си пожелайте нещо сега и вярвайте, че ще се случи, защото вярата също е много важна.

Трябва да имате воля, за да не спирате да вярвате и сила, за да не спирате да се борите!