Съвременните телевизори не вредят на зрението

Въпреки това особено децата не бива да стоят пред екрана повече от 4 часа дневно.

Съвременните телевизори не вредят на зрението
Излъчването от екрана на съвременните телевизори е до толкова безопасно, че няма никакво значение на какво разстояние от екрана гледаме. Това е мнението на екип от американски учени, начело с проф. Ли Дафнър от Американската академия по офталмология.
 
Според него, “гледането на телевизия от каквото и да е разстояние не нанася никаква физическа вреда на зрението, но все пак от значение остава колко време се гледа в екрана”. Ако човек гледа телевизия в продължение на часове от неудобен ъгъл, т.е. напрягайки зрението си, то естествено очите се уморяват. Изходът от това е съвсем прост – трябва да изключим телевизора и да дадем почивка на очите си.
 
По мнение на офталмолозите децата все пак трябва да бъдат сериозно контролирани заради тяхната склонност да стоят пред екрана с часове. Изследвания показват, че тези от тях, които гледат телевизия повече от 4 часа дневно, показват склонност към наднормено тегло (с всички негативни по-нататък последици от това) и различни психични аномалии. А ако детето гледа винаги от близо, родителите следва да проверят дали то не страда от късогледство.
 
Тъй като е ясно, че децата не могат да бъдат изолирани от телевизора, според американските специалисти, цитирани от Ройтерс, е необходимо да бъдат те приучени да гледат умерено, като им се обяснява, че “телевизията е просто развлечение, а не е паралелна действителност, явяваща се алтернатива на реалността”.