Успешен бизнес под знака на стремежа към красота

С уговорката, че възприемаме буквалния превод на думата бизнес – работа, в приятелски разговор с дерматолога Вяра Ангелова откриваме как една жена осъществява детската си мечта, при това успешно. Д-р Ангелова от 6 години се занимава с естетична дерматология и признава, че в началото е тръгнала твърде плахо, защото липсвала информация на широк кръг от хора какво представлява тази дейност. Тя популяризира отначало ползите от химични пилинги, като най-лека и достъпна процедура, чрез медиите.

Успешен бизнес под знака на стремежа към красота

След това вече започнахме да говорим за мезотерапиите, филърите и постепенно, постепенно, много, много бавничко, но пък може да се каже в геометрична прогресия, интересът дойде. Вярно е, че процедурите не са евтини, но пък за всеки има по нещо, в рамките на мащабите на нашия град. Увеличават се заинтересованите хора, при това на различна възраст, дори в напреднала – навлезли в 60-те години, които искат да си подобрят вида.



Как набра смелост преди 6 години да се занимаваш с естетична дерматология
Трудничко, но всъщност това ми е детска мечта, тръпка. Заради кожните болести всъщност започнах да уча медицина и винаги съм искала да се занимавам с това  - просто да създавам красота.

 

p7170061_600_01


След години на усилена подготовка по медицина, днес си и мениджър, как съчетаваш двете неща
Това се случи още преди 12 години, когато влезе здравната реформа, така че всички лекари трябваше да се пренастроят. Трудно, много трудно, защото аз никога не съм си мислела, че ще трябва да се занимавам и със счетоводство донякъде, документи, касови апарати, ценообразуване и т.н. Щеш, не щеш обаче, усвояваш много неща, като компютърната грамотност, например, която не бе заложена в медицинското образование. Човек може да се справи с всичко, защото капацитетът на мозъка е неограничен, само дето не го ползваме. 

 

p7170068_600_01


Вече имаш и собствен кабинет
Той е отскоро – от година и половина. Преди това работех естетика паралелно с другите неща в ДКЦ, където ползвах кабинет под наем. Естествено, там обстановката не предразполагаше и просто се наложи в един момент да направя свой кабинет, пък и винаги съм искала да имам нещо подобно, където да мога да предлагам и подходяща обстановка, не само някаква услуга, за да може човек да се чувства комфортно.

p7170063_600_01 

 

Със собствени средства или чрез заем осъществи проекта си
Кредитните институции се отнесоха адекватно и отпуснаха пари за ремонт и апаратура безпроблемно, въпреки, че естетиката не беше популярна. Обособяването на малка структура, извън ДКЦ е успешна практика не само защото там надделява  болничният климат и липсва уют, но и защото управлението на центровете е тромаво.

 

p7170070_600_01


Финансовата криза отрази ли ти се
По-скоро не. Може би, защото услугите, които предлагам са за хора на средно и над средно финансово ниво. За сметка на това пък са много капризни (смее се). В крайна сметка магия няма – възрастта си е възраст и може да се подобри до голяма степен външния вид, обаче да се изтрие всичко и да се върнеш на 20 години няма как да стане, дори пластичните хирурзи не могат да го постигнат.

 

p7170064_600_01


Имаш пациенти, които те възприемат като добра фея
Да, да! Аз се радвам, че повечето са такива. Но трябва да имаш изключително търпение в нашата работа, понякога се налага да провеждаш и психотерапия. По принцип е необходима стройна програма за поддържане, за да има положителен ефект.

 

p7170065_600_01


Какво означава това
Програмата започва от бебешка възраст, но когато една жена реши вече да работи върху себе си, тя не само трябва да отиде веднъж годишно да си сложи капка филър или ботокс и на другата година – пак, и да мисли, че прави нещо. Не. Кожата изисква ежедневна грижа: като се започне първо от почистващия продукт, премине се през хидратиране, през фотопротекция, през интензивна нощна грижа, периодичната ексфолиация на мъртви клетки, за да може да се освободи повърхността и онова, което се поставя да може безпрепятствено да се поеме. Както и всички останали по-леки процедури, които в крайна сметка, когато човек иска да изглежда добре трябва да си ги прави. Те са съвсем достъпни: един химичен пилинг на месец или един ензимен, съпроводен с подходяща терапия, в зависимост от вида кожа. Не може да си ходил години подред с пигментации и да ги изтриеш като с гумичка с една процедура. 

 

p7170073_600_01


Всъщност голяма част от клиентите ти от самото начало са с теб, с какво ги задържаш
Те би трябвало да кажат (смее се). Може би, защото съм много търпелива, винаги внимателно изслушвам желанията и притесненията им. Що се отнася до качеството – никога не правя компромиси с него. Като се започне от медицинската козметика – само доказани марки на световния пазар.

 

p7170066_600_01


Предполагам, че ги изпробваш на себе си
Винаги – първо на мен или на някой много близък, за да знам реалното им действие. Не се доверявам на суперлативите, които съпътстват дадения продукт. 

 

p7170071_600_01


Остават ли средства и време за обучение и реинвестиции
Винаги надграждам. В началото започнах само с пилинги, но дори и те самите се обогатяват непрекъснато и човек, като ходи по конференции и конгреси у нас, и в чужбина, се учи. Много средства и време отделям за това. Запознавам се с нови колеги, опит и практики. Сега се подготвям за участие в европейски конгрес по естетична медицина в Париж, през октомври. Основното ценно нещо на форумите са уъркшоповете, където научаваш нови техники.

 

p7170075_600_01


Основните проблеми, които стоят пред бранша от гледна точка на бизнеса
Ето, пак предстои увеличаване на цени. Това вреди, защото хората все повече обедняват и приоритетите се пренареждат. А нашите услуги се явяват екстра – все пак няма нищо лошо човек да остарява така, както го е програмирала природата... Освен това и  негативните демографски процеси влияят зле на бизнеса. Особено през лятото, градът просто е „изметен”. Бюрокрацията също е пречка, въпреки изградения с годините алгоритъм за справяне с бумащината.

 

p7170069_600_01


Формула за успешен бизнес
Коректност, търпение, качество. 

 

p7170067_600_01