Световен шампион по футбол, култов режисьор и президент - с шапка от Добрич

Кое е общото между легендарния футболист на Англия и Манчестър Юнайтед сър Боби Чарлтън, режисьора на трите части на "Кръстникът" и "Апокалипсис сега" Франсис Форд Копола и президента на България Росен Плевнелиев? Общото е, че и тримата си тръгнаха от Добрич с шапка от шапкарницата в Стария Добрич.

Световен шампион по футбол, култов режисьор и президент - с шапка от Добрич

_sta2196_300Президентът Плевнелиев с морска шапка на главата - тази картина влезе в националните медии при посещението на държавния глава в Добрич в понеделник.

 

Той обаче далеч не е първата знаменитост, която си тръгва от нашия град с шапка от Георги Колев.

 

Вече над 25 години майсторът шапкар работи в ателието си в Стария Добрич. Наследява занаята от своя баща Станчо.p7190016

 

На 19 март 1986 година прага на дюкяна прекрачва Боби Чарлтън - световен шампион с трите лъва от домашния Мондиал през 1966 година, носител на Златната топка, легендарен футболист на Манчестър Юнайтед, всепризнат за един от големите гении на спорта за всички времена. По това време, роденият през 1937 година англичанин вече е окачил бутонките на стената и се е отдал на бизнес. Именно заместник директорските му функции във фирмата за производство на линии за акумулатори "Хлорид" - Манчестър го води в Добрич. Той е на работно посещение в завод "Старт" във връзка с пускането на нова линия.

 

Освен за работа, в Добрич Боби Чарлтън намира време и за футбол. Гостува на ФК Добруджа на стадион "Дружба" и дори дава напътствия и прави демонстрации на тренировката на юношите в школата, които се докосват до един от най-великите в този спорт.

 

Боби Чарлтън разглежда и Толбухин, както тогава се е наричал градът и така стига до шапкарницата в Стария Добрич.

 

Погледът му веднага се спира върху типична британска шапка, в стил Шерлок Холмс. Купува я и споделя, че такива вече не може да се намерят в Англия, заради доминацията на китайския внос. 

 

Такава шапка си взел от Добрич Боби ЧарлтънТакава шапка си взел от Добрич Боби Чарлтън 

 

Оставя за спомен на Георги Колев флагче и пише на лист пожелание Добруджа да стане първа в А група. От тогава те са закачани на стената в шапкарницата.

 

След срещата с Боби Чарлтън, Георги Колев решава да открие тетрадка, в която посетителите да пишат впечатленията си и пожелания, да залепя снимки с тях.

 

p7190038_600 

 

И така през годините се запълват няколко тетрадки.

 

p7190036_600 

 

А в тях откриваме имената на посетители на шапкарницата от 83 държави - цяла Европа, САЩ, Бразилия, Тайланд, Япония, Китай, Нова Зеландия и други - практически от всички крайща на света.

 

Посетителите от Нова ЗеландияПосетителите от Нова Зеландия 

 

Сред клиентите има множество известни българи - Хайгашот Агасян, Николай Хайтов, Ивайло Петров, бате Енчо и десетки други.

 

Две десетилетия след като световен шампион по футбол си купува шапка от Добрич, в ателието влиза още една световна знаменитост - едно от най-великите имена в историята на киното Франсис Форд Копола, режисьор и сценарист на трите части на "Кръстникът", "Апокалипсис сега" и други хитови ленти.

 

В продължение на месец той снима филм в Балчик. На 19 ноември 2005 година поема от Белия град към Констанца. По път решава да мине за час през Добрич. И тъй като е забравил шапката си в Балчик, търси шапкарница. Така се озовава при Георги Колев в Стария Добрич. Шапкарят се обръща към него с "колега", тъй като има дългогодишен опит зад камерата на БНТ, като първия кореспондент на телевизията за нашия регион. Копола си харесва шапка от известните в цяла Европа с името идиотки. И купува три - за себе си, за внука си и за зет си.

 

Изненадите не свършват до тук. Съпругата на Георги - Мариана, е журналист и ден по-рано е била на пресконференцията на Копола в Балчик. Впечатлена от срещата с великия режисьор тя веднага пише стихотворение за него. Без да подозира, че ще го види отново само след няколко часа. И че ще има възможността да му го прочете. Иначе студения и сдържан по характер Копола е наистина трогнат и развълнуван от стихотворението за него и целува Мариана. 

 

p7190021_600 

 

Така тетрадките в шапкарницата в Стария Добрич вече се сдобиват и с автограф от световна кино знаменист, едно от светилата в историята на седмото изкуство.

 

Автографът на КополаАвтографът на Копола 

 

Очаквайки срещата с президента Плевнелиев в понеделник, Георги Колев се замисля как да се обърне към него. Сеща се за визитите на Тодор Живков при баща му Станчо, който наричал държавния глава "наборе". Още с влизането на Живков шапкарят му подал шапка, държавният глава попитал от къде му знае мярката, а Станчо отговорил: Как няма да мога да преценя, всяка вечер те гледам по телевизията.

 

И тъй като "наборе" не било подходящо за Плевнелиев, Георги Колев го приел с обръщението "колега". "Колега, заповядайте от три дни ви очаквам, сърцето ми тупти, пулсът ми се учести от вълнение", казал шапкарят. И обяснил: както Росен Плевнелиев е президент на България, така Георги Колев е президент на шапкарницата - значи са колеги. А колкото до вълнението - оприличил го с разговор между 2 приятелки сутринта: Снощи бях на групов секс и цяла нощ мислех дали няма да ме пропуснат. "И аз от 3 дни мисля дали няма да пропуснете работилницата, като идвате в Стария Добрич", обяснил Георги Колев.

 

А президентът получил подаръци - за себе си морска шапка, а за тримата си сина шапки на ФК Добруджа.

 

_sta2165_600

 

_sta2176_600

 

_sta2182_600

 

Шапки на Добруджа за синовете на президентаШапки на Добруджа за синовете на президента  

 

p7190008_600

 

Коста Янков (на снимката горе - вляво) - българин, живеещ в Италия, е редовен клиент на шапкарницата при прибиранията си в родината. Той написал в тетрадката: "Когато крача по пътеките на Апенините из Тоскана, Италия, често ме спират и питат: Сеньор, от къде си купихте тази шапка. Отговарям: Оттатък Адриатика, на Балканите, в България, има един район, където земята ражда всичко, харата са не по-малко музикални от италианци и си имат Уно Гранде Маестро Джорджо Капела".