37-годишен мъж бе убит, а друг обгорен от ток вчера в Добрич

Трудова злополука отне човешки живот, обстоятелствата се разследват

37-годишен мъж бе убит, а друг обгорен от ток вчера в Добрич

При извършване на ремонт на далекопровод 110 киловолта в землището на Добрич, непосредствено до подстанцията по пътя за Кобаклъка, след сервиз „Хилти“, група работници се заемат с подмяна на изолатори. Двама от тях се качват в коша на повдигателния кран, за да ги монтират.

 

Същият се пресича от друг електропровод от 20 киловолта. При монтажа на повдигателната уредба, прескача волтова дъга между по-ниско волтовия  далекопровод и машината, при което двамата работници са поразени от токов удар. Един от тях, на 37 години  е загинал на място, а другият е откаран във Военна болница във Варна с изгаряния, но с ниска степен и вече е добре, няма вътрешни поражения.


Сигналът е подаден около 10.30 часа. „Незнайно защо и как не е било изключено напрежението на 20-киловолтовия далекопровод, което е задължително“, коментира директорът на Инспекцията по труда  Младен Мартинов. Започнала е проверка, но най-вероятно става въпрос за човешка грешка.

 

Монтажната група е от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, което експлоатира и поддържа далекопроводите в страната - дъщерно дружество на НЕК, мрежови подрайон Добрич.

 

Това е първата смъртна злополука на територията на областта от началото на годината.