370 добричлии се включиха в маратона на четенето

370 почитатели на книгата и четенето - деца от детски градини, ученици, представители на местната власт, писателски сдружения, партньори, културни институти, читатели на библиотеката, граждани се включиха в традиционния маратон на четенето, който Регионална библиотека „Дора Габе” организира в световния ден на книгата и авторското право.

370 добричлии се включиха в маратона на четенето

dscn5013_600 


 

Старт на маратона бе даден от зам.-областния управител на област Добрич Тодор Георгиев, Пенка Христова – директор на библиотека "Дора Габе" и Сашо Серафимов – председател на Сдружението на писателите - Добрич.

 

Кметът на град Добрич Детелина Николова също се включи в маратона и прочете Словото на Петър Увалиев за класика на българската литература Йордан Йовков, произнесено от видния интелектуалец през 1995 г. в Добрич по повод 115-годишнината от рождението на писателя. При своето гостуване Детелина Николова за пореден път направи дарение от книги и албуми за библиотеката и с връчването му постави началото на обявената в празничния ден от библиотеката дарителска кампания под наслов „Аз съм дарител на книга”.

 

Целта на кампанията е да се запълни фонда на библиотеката с търсени заглавия, с които не разполага или има в недостатъчно екземпляри.


През целия ден в библиотеката бе оживено място за колективно четене и за срещи с приятели. Празникът на духовността обогатиха драматизациите на приказката „Дядовата ръкавичка” от Елин Пелин, представена от деца от ЦДГ №9 и драматизация по арменската приказка „Умният тъкач” от ученици на ОУ „Хр. Смирненски”. Ученици от СОУ „Димитър Талев” четоха произведенията на Дора Габе и се снимаха с кмета на града Детелина Николова.

 

dscn5073_600 

 

В маратона се включиха и ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, ФСГ „Васил Левски”, СОУ „П. Р. Славейков”, ОУ „Стефан Караджа”, доброволци от Център за обществена подкрепа към БМЧК, ОУ „Христо Смирненски”, СОУ „Димитър Талев”. 

 

Две изложби съпътстват маратона на четенето - изложба на библиотечни документи "За книгите и четенето, за авторите, авторското право и библиотеките", която е експонирана в централното фоайе на библиотеката и изложба на детски рисунки "Моята Мона Лиза" на ученици от ЧПГ „Леонардо да Винчи”, по повод 5 години от създаването на гимназията и 560 г. от рождението на Леонардо да Винчи. Откриването на изложбата с детски рисунки бе във фоайето на библиотеката и събра на празника на гимназията ученици, преподаватели, родители и приятели. Сред рисунките на учениците от Частна профилирана гимназия „Леонардо да Винчи” са експонирани книги, албуми и графика от живота и многопластовото изкуство на гениалния Леонардо, част от фонда на сектор „Изкуство” на библиотеката.


В маратона на четене със свое стихотворение се включи ученичката от 4В клас на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” Ралица Калева.

България
България е красива
и е винаги щастлива,
и зелена, и омайна,
много сладка и безкрайна.

С много цветя е нашарена,
с много гордост е обагрена,
с ум и разум ни накича,
светло слънце я напича.

България изпълва ни с надежда
със свойта топла, нежна одежда,
че ще има бъдеще богато
всяка есен, зима, пролет, лято.

 

dscn5015_600