„На всеки 12 км загива човек”; „Без спасители - 63% от плажовете”...

Преглед на водещите теми за всекидневниците днес

„На всеки 12 км загива човек”; „Без спасители - 63% от плажовете”...

МОНИТОР

„Минахме на лизинг втора употреба”

Ловки търговци купуват коли накуп, препродават ги по-скъпо

Заради кризата все повече компании ползват техника втора ръка. Все по-често се сключват нови договори за лизинг с иззети активи от хора, които не са могли да си плащат редовно вноските. Обикновено това са леки или товарни коли, машини, оборудване и др. Заради по-ниските цени обаче интересът към такива стоки е значителен. Това стана ясно вчера по време на пресконференция за тенденциите на лизинговия пазар у нас.

„На всеки 12 км загива човек”

Новите камери на КАТ ще ни снимат и за джиесем

По магистралите в България на всеки 12 километра загива по един човек. Това заяви пред bTV комисар Алекси Стратиев, заместник-директор на ”Охранителна полиция”.

 

ТРУД

„Христо Стоичков: Вън мишоците от футбола!”

„Вън мишоците от българския футбол!", изригна Христо Стоичков в интервю за „Труд". Треньорът на ,Литекс" е бесен на съдиите в първите му 110 дни като клубен наставник у нас.

„Без спасители - 63% от плажовете”

Както е тръгнало, концесионирането на плажове в България може да отмре. От 3 години по Черноморието няма нито една нова концесия за плажна ивица. Малцината нови стопани са намирани чрез търгове за наемане, но и за тях няма върволица от кандидати. Това лято от 220 морски плажа 140 ще останат безстопанствени - 63% от всички. На тях никой няма да събира по 5-6 лв. за чадър от туристите, но и няма да има нито спасители, нито медицинска помощ.

 

168 ЧАСА

„100 души още на заплата в АЕЦ "Белене”

Поне 100 души все още се водят на работа в предприятие АЕЦ "Белене" въпреки окончателното спиране на строителството, показа проверка на "168 часа".

„Липсата на пари влачи към предсрочни избори”

Следващата власт - ГЕРБ плюс друга формация, или всички без ГЕРБ

Липсата на пари в хазната може да накара управляващите да помислят за предсрочни избори, прогнозират политологи и експерти.

 СТАНДАРТ

„Фиш сменя акта на КАТ”

Нарушенията трябва да са заснети с камера

Електронен фиш ще стопи опашките в КАТ. Много от актовете, които сега мъчат шофьорите, са на път да станат история. Фишът до 50 лева ще бъде валиден за говорене в колата по GSM, за минаване на червен светофар, или за неправилно изпреварване, научи "Стандарт" от пътни шефове. Бързата санкция обаче ще се налага само ако нарушителят е заснет с камера.

 ТЕЛЕГРАФ

„Наглите с хотел за отвлечени”

Цял хотел за отвлечени е оборудвала бандата за похищения Наглите. Никой до този момент не е подозирал и знаел за него. Къщата, в която са държали част от жертвите, се намира в столичния кв. Кокаляне.
 

НОВИНАР

„Затягат контрола върху автомобилите с газови уредби”

Проверяват устройствата по време на годишния технически преглед

Нови изисквания за техническата изправност на автомобилите с газови уредби ще бъдат приети до месец. С цел да се засили контролът проверката на газовите уредби вече ще се извършва в пунктовете за годишни технически прегледи, а не от Агенцията по метрология и технически надзор. Всеки от пунктовете ще трябва да разполага с обучен персонал и газов анализатор, който да следи за течове на синьо гориво, съобщиха за „Новинар” от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”.

 
СЕГА

„На България й трябва революция с еврофондовете, за да не загуби пари”

Около милиард евро ще са под въпрос в изборната 2013 г.

България ще трябва да утрои темпото на усвояване на еврофондовете, ако не иска да загуби стотици милиони евро още догодина. През изборната 2013 г. страната ни трябва да докаже извършени разходи пред ЕС на обща стойност 6.76 млрд. лв., или два пъти повече, отколкото за 2012 г. За отделни оперативни програми летвата ще се вдигне цели четири пъти и ако не настъпи революционно раздвижване в тях, парите няма да бъдат усвоени.

Това показва справка за минималните годишни лимити за усвояване на еврофондовете за 2012 и 2013 г., предоставена на "Сега" от екипа на министър Томислав Дончев.
 
ДУМА

„Професионално ориентиране още от първи клас”

Над половин милион ученици ще бъдат включени в европроекта за 10 млн. лв.

Професионалното ориентиране трябва да започва още от първи клас. Това е целта на проекта "Система за кариерно ориентиране в училищното образование", финансиран от Европейския социален фонд и оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" с 10 млн. лв. Около 466 000 ученици от I до XII клас ще бъдат включени в мащабната програма.


 

24 ЧАСА

Борисов уволнява Румен Миланов от всички постове

Шефът на БОРКОР РУМЕН МИЛАНОВ опитал да прикрие Кирчо Киров

Натискал НРС да не пуска доклада за злоупотребите в службата

Румен Миланов се е опитал да прикрие злоупотреби в Националната разузнавателна служба и затова е уволнен от премиера, каза пред ,24 часа" добре осведомен източник. Ген. Миланов отишъл в НРС и ходатайствал да не се огласява докладът за потрошените без обяснение

средства в разузнаването.