Милена Тодорова от Добрич представя България на Параолимпиадата в Лондон

Младши експертът в общинска администрация Добрич Милена Тодорова се завърна с победа от Световното първенство по спортна стрелба за хора с увреждания в град Шчечин, Полша

Милена Тодорова от Добрич представя България на  Параолимпиадата в Лондон

Милена успя да спечели 597 от 600 възможни точки, с което взе квота за Параолимпиадата в Лондон. В първенството са участвали около 120 спортисти с увреждания от 25 страни. В дисциплината спортна стрелба, в която се състезава Милена, са се съревновавали 27 стрелци. Милена е младши експерт в дирекция „Административно, правно, информационно и техническо обслужване” в Община Добрич от 2003 г.

 

Тренира спортна стрелба от 2006 г. От тогава до 2012 включително  Милена завоюва всяка година златен медал на държавните първенства в България, които се провеждат в градовете Варна и Пловдив. За себе си златната медалистка споделя, че уважава коректността и отговорността. Определя се като доверчив и притеснителен човек. Разказва, че всичко, което е постигнала в живота си, е с много усилия и упорит труд. За нея спортната стрелба е концентрация и контролиране на цялостното поведение и й носи много нови запознанства, положителни емоции и опознаване на други култури. Милена заявява, че чрез работата в Община Добрич и със спорта, с който се занимава, се чувства пълноценен човек.

 

Милена Тодорова ще представи България на Параолимпийските игри на 29 август в Лондон в дисциплината „спортна стрелба”. Игрите са второто най–мащабно спортно събитие в света след Олимпийските игри. През 1952 година в Параолимпиадата участват 2 нации и 150 състезатели. През 1960 г. участниците са вече 400 от 23 държави и се състезават в 57 дисциплини, отличени с медали. Великобритания се класира втора по брой медали след Италия.

 

В Лондон през 2012 г. се очакват 4 200 спортисти от 160 държави, а на състезанията ще бъдат раздадени 471 медала. През 1960 г. Рим е първият град-домакин на Олимпиада, който използва олимпийските съоръжения за Параолимпийските игри. Церемонията по откриването е гледана от 5 000 зрители. През 2012 г. се очаква церемонията по откриването на параолимпийските игри да бъде гледана от над 80 000 зрители по цял свят.