Първата зарядна станция за електромобили ще бъде инсталирана в Добрич след около месец

Това съобщи Весела Шаранкова – управител на „Фулчарджър България” АД – българо-френско дружество за изграждани на мрежи и станции за електропревозни средства

Първата зарядна станция за електромобили ще бъде инсталирана в Добрич след около месец

 


Партньор на компанията в Добрич е фирма „Атанасов груп”. Това стана ясно на пресконференция по повод представянето на общинския проект „ Устойчивост, мобилност, достъпност в Трансграничен регион Констанца – Добрич – Транспортна инфраструктура”.

 

Той е на стойност 7 834 000 евро, като за водещият партньор Община Добрич, средствата са в размер на 4 508 616 евро, а за Областен съвет Констанца – 3 325 480 евро. Съфинансирането съответно от наша страна е 11 518 евро, а от румънска – 84 467 евро.

 

p4200006_600_01 

 

Проектът се финансира по Програмата за Трансгранично сътрудничество. Продължителността му е 25 месеца и включва  реконструкция на улиците „Поп Богомил”, „Калиакра” и част от бул. „ 25-ти септември”, в индустриалната зона на града.  Ще бъде закупена и поддържаща техника.

 

В рамките на проекта е разработена и стратегия за трансгранична мобилност, за улеснение на превоз на стоки и хора. Тодор Анастасов от Института за транспортни изследвания презентира стратегията и техническото обезпечаване за изготвянето й. Изготвени са два ринга – външен и вътрешен, съответно на транзитния и градския трафик на Добрич.

 

p4200009_600

 

За да бъде следен детайлно, на 7 места във вътрешния кръг – кръстовища, вече са монтирани датчици. Те засичат блутут – устройствата  на мобилните телефони в колите и изпращат информацията си във виртуален контролен център. На по-късен етап ще се търсят други финансиращи програми и публично –частни партньорства, за да се осъществят и конкретните стъпки за преодоляване на проблемите с трафика, стана ясно още на представянето на проекта.

 

Кметът Детелина Николова подчерта, че на заседанието на Общински съвет в понеделник, внася докладна записка с предложение Добрич да се включи в Индустриален клъстер “Електромобили”, като една от мерките за създаване на условия за развитие на “зелената индустрия”, залегнали в общинските планове за развитие до 2020 година.

 

p4200012_600