Гледат делото за екстрадиция на иранеца, арестуван за трафик на наркотици в Германия

Окръжен съд – Добрич, даде тридневен срок на 41-годишния ирански гражданин Джоулае Ф. А., в който той може да се откаже от даденото днес пред съдебния състав съгласие за доброволно предаване на германските съдебни власти

Гледат делото за екстрадиция на иранеца, арестуван за трафик на наркотици в Германия

Джоулае е издирван от Прокуратурата в Меминген, Федерална република Германия с Европейска заповед за арест. Тя е издадена във връзка със заповед на тамошниа Районен съд, за задържане под стража на 41-годишния мъж. Германската прокуратура настоява за предаването му за наказателно преследване за девет престъпления – неразрешена търговия с упойващи вещества -  наркотици и психотропни вещества.


 

Той е уличен, че е член на престъпна групировка, която внася опиум от Иран в Германия, и са пренесли за периода от 2008 г. до към края на ноември 2011 г. 955 кг наркотични вещества. Европейската заповед за арест визира престъпления, за които по законодателството на издаващата държава е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 15 години, а по българското законодателство от 3 до 12 години лишаване от свобода.

 

Джоулае е роден в Техеран, но от 26 години живее в Германия. Той пребивава в България повече от година с адресна карта за чужденец, регистриран в село Стожер.

 

На 12-ти април 2012 г., Окръжен съд – Добрич наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на Джоулае. Съдът прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на изискванията, а задържането му под стража е единствената адекватна мярка, която осигурява явяването му в производството за разглеждане по същество на искането за предаването му на германските власти.

 

Днес Джоулае заяви пред Окръжен съд – Добрич, че е невинен и доброволно иска да бъде предаден възможно най-бързо на германските съдебни власти, за да се изясни случая.

 

Съдът прие, че иранският гражданин доброволно се съгласява, но според изискванията на закона съдебният състав му даде 3-дневен срок, в който може писмено да се откаже.

 

Окръжен съд – Добрич, насрочи за 24-ти април 2012 г. делото, в което окончателно ще се произнесе по искането за екстрадиция на Джоулае.