Стожерци искат по 200 бона на година от 9 общини

Мирен протест срещу изграждането на депото край Стожер се проведе днес в центъра на селото.

Стожерци искат по 200 бона на година от 9 общини

Над 150 човека се събраха на двучасов митинг пред кметството.


 

С протестиращите на място са разговаряли областният управител Желязко Желязков и кметът на Община Добричка Петко Петков.

 

По предложение на губернатора на Област Добрич ще се състои среща между протестиращите и представители на сдружение "Управление на отпадъците - регион Добрич". Тя ще се проведе в село Стожер до края на този месец.

 

Димитър Платиканов - председател на инициативния комитет срещу изграждането на депото край Стожер, съобщи какви са исканията на жителите на селото: изграждане на околовръстен път до депото, за да не минават камионите с отпадъци през центъра на селото; освобождаване на стожерци от такса смет; 20% от работещите на строежа на депото да са от Стожер, а след изграждането му обслужващият персонал да бъде изцяло от селото; деветте общини (всички осем в Област Добрич и шуменската Никола Козлево) всяка година да изплащат по 200 000 лева за блогоустрояването на Стожер.

 

До провеждането на срещата с представителите на сдружението за изграждане на регионално депо за отпадъци и следващата сесия на Община Добричка нови протестни действия няма да се провеждат, съобщи още Платиканов.

 

Припомняме, че за днес бе планирано блокиране на Добрич - Варна, но затварянето на пътя не бе разрешено.