Добричкият окръжен съд обяви за решаване дело за неизпълнение на пробационна присъда

Добричкият окръжен съд обяви за решаване дело за неизпълнение на пробационна присъда
Добричкият окръжен съд обяви за решаване наказателното дело, образувано по предложение на Пробационен съвет – гр. Балчик, за замяна на наложеното на 22-годишния Димитър Ат. Тодоров от с. Змеево, община Балчик, наказание пробация с лишаване от свобода.


Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Димитър Тодоров е получил през март 2009 г. наказания пробация по три присъди. Районен съд – Балчик, го е осъдил за кражба на пробация за срок от 6 месеца. Районен съд – Ген. Тошево, го осъжда за управление на автомобил с алкохол в кръвта на пробация за срок от 18 месеца. Районен съд – Каварна, го е наказал с пробация за срок от 6 месеца за управление на автомобил с алкохол в кръвта. Трите наказания са групирани и му е наложено да изтърпи най-тежкото – пробация за срок от 18 месеца с три пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни срещи с пробационен служител и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 200 часа годишно за две поредни години.

Изпълнението на наказанието е започнало на 17.04.2009 г., но Тодоров е допуснал нарушения по изпълнение на първите две пробационни мерки, а от 19.07.2010 г. се е отклонил без разрешение от изпълнението им и е бил в неизвестност. По третата пробационна мярка той е отработил общо 106 часа.

Тодоров бе доведен за днешното съдебно заседание от Следствения арест в Добрич, където търпи мярка за неотклонение задържане под стража по досъдебно производство за грабеж.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви днес, че поддържа предложението за замяна на наказанието пробация на Тодоров с ефективно лишаване от свобода за срок от 9 месеца в затворническо общежитие от открит тип. Прокурорът подчерта, че наказанието пробация е съвкупност от минимум две пробационни мерки и пропуските, по която и да е от тях, водят до неизпълнение на цялото наказание.

Назначеният от Добричкия окръжен съд служебен защитник на Тодоров коментира, че съдът е длъжен да спазва закона и в конкретния случай неизпълнението на наложеното наказание пробация води до затвора.

Димитър Тодоров има основно образование, не е женен, работи, когато намери заетост.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+