Областният свиква среща за газопровода Добрич - Силистра

Днес, от 13 часа, областният управител Желязко Желязков ще бъде домакин на работна среща, на която ще бъде обсъден ходът на проекта „Преносен газопровод високо налягане и съоръженията към него - Силистра"

Областният свиква среща за газопровода Добрич - Силистра

Срещата е инициирана от областния управител на Силистра Николай Димов. Поканени са представители на „Булгартрансгаз" ЕАД - фирмата, която ще изгражда газо-преносната мрежа от Добрич до Силистра и автоматичната газо-разпределителна станция „Силистра", както и кметове на общини.


 

Припомняме, че с решение № 615 на Министерски съвет  от 14-ти юли 2009 г., газопроводът е обявен за обект от национално значение.


Предназначението му е да доставя природен газ за промишлена и битова газификация на град Силистра и района. Газопроводът ще преминава през 2 области - Добрич и Силистра, 4 общини - Добричка, Тервел, Кайнарджа и Силистра и 25 землища и е с дължина 79,670 км.


Обектът е на обща стойност 12 400 000 евро. От тях 75% - са безвъзмездно финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие и 25% - съфинансиране от „Булгартрансгаз" ЕАД.