Окръжен съд – Добрич награди четирима автори на есета, посветени на Конституцията

Окръжен съд – Добрич, награди четирима участници в конкурса за есе, посветено на Българската конституция. Резултатите от конкурса бяха обявени в Деня на отворени врати, посветен на предстоящия Деня на Българската конституция – 16 април.

Окръжен съд – Добрич награди четирима автори на есета, посветени на Конституцията

Първа награда получи Жулиета Добрева от 12 клас в Езикова гимназия „Гео Милев” -  Добрич, носител на втора награда стана Мая Павлова от 10 клас на Американски колеж „Аркус” –  Велико Търново, на трето място бе класиран Симеон Тодоров от 11 клас на Езикова гимназия „Гео Милев”. Журито определи поощрителна награда да получи Симона Станева от 9 клас в Професионалната гимназия по туризъм „Пейо Яворов” –  Добрич. Четирите отличени есета са публикувани на интернет сайта на Окръжен съд – Добрич, в рубриката „Проекти на ДОС за 2012 г.” - http://dobrich.court-bg.org/index.php?im=114

 

sad1_600 

 

Носителите на първа, втора и трета награда получиха юбилеен алманах „130 години Министерство на правосъдието” и комплект химикали, а получателят на поощрителна награда – комплект химикали. На всички 11 участници Окръжен съд – Добрич, връчи Конституцията на Република България.

 

Резултатите бяха отчетени в присъствието на всички автори, техни съученици, учители и родители. Четиримата наградени представиха пред тях своите творби.

 

sad2_600

 

В първия конкурс за есе, посветено на Българската конституция, се включиха един деветокласник, трима ученици от 10 клас, шестима от 11 клас и един от 12 клас. По трима от участниците учат в Природо-математическата гимназия „Иван Вазов” и в Професионалната гимназия по туризъм „Пейо Яворов”, по двама са от Езикова гимназия „Гео Милев” и Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски”, единият участник е от Каварна и учи в Американски колеж „Аркус” във Велико Търново. Трима автори са разсъждавали върху мисълта на Томас Фулър „Законът управлява хората, а разумът – закона” и трима са писали по темата: „Уважавам закона, защото…”. По двама са избрали народните мъдрости: „Народът е силен там, където се закичат законите” и „Където уважават закона, цари справедливостта”. Един е се е спрял на мисълта на Монтескьо „Законът е израз на общата воля”.

 

Гостите разгледаха Съдебна палата – Добрич, и се запознаха със съдебната дейност. Още един гражданин – пенсиониран прокурор, посети Окръжен съд – Добрич в Деня на отворени врати. Той се провежда всяка година в навечерието на 16 април, когато честваме създаването на Първата българска конституция и професионалния празник на юриста и на съдебния служител.

 

sad12_600