Свински грип и вирусът „Пърт“ ще ни разболяват тази зима

В момента няма грип у нас. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС началникът на отдел „Надзор над зaразните болести“ д-р Ангел Кунчев. „Имаше вълна от остри респираторни заболявания, която отминава. Обикновено всяка година е така в тези месеци. Когато рязко се променят температурите, рязко преминават няколко вълни на респираторни заболявания, които обаче не са грип. Разликата е тази, че се обхващат по-малко хора и от типа на протичане“, обясни д-р Кунчев.

По думите на Кунчев тази година ще ни разболяват два грипни щама – A/H1N1/, по известен като „свински грип“ и паралелно с него вируса AH3N2 „Пърт“. „И двата ги имаше в южното полукълбо. Малко повече преобладаваше свинският грип, така че очакваме че и в Европа ще го има, но не можем да кажем кой от двата ще е доминантен и кой ще има по-голямо влияние“, коментира д-р Кунчев.


Началникът на отдел „Надзор над зaразните болести“ обясни, че в състава на противогрипните ваксините са включени и двата вируса, затова те са добро решение за борбата с грипа. „Ако обаче не желаем, или нямаме пари или нещо друго е добре особено хората на по-висока възраст да избягват контакти и то особено в периода на вече започваща грипна епидемия доколкото това е възможно“, предупреди д-р Ангел Кунчев.

Информационна агенция КРОСС