Министър Найденов се срещна с рибарите от задържания в Румъния балчишки кораб

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посрещна на рибарското пристанище „Север” във Варна завърналия се след почти една година задържане в Румъния кораб БЧ 5159.

Министър Найденов се срещна с рибарите от задържания в Румъния балчишки кораб

„Доволен съм от развитието на казуса до този момент”, каза министър Найденов. Той припомни, че миналата седмица е имал срещи с румънския министър на земеделието и развитието на селските райони Стелиян Фуя, както и с еврокомисаря по рибарско и морско дело Мария Даманаки, които определено са дали резултат.


 

Министър Найденов каза, че вчера до последно е имало инфарктни моменти като посочи, че на екипажа на задържания в Румъния кораб му е било отказано да пътува. Все пак след проведен разговор с румънското правителство корабът е тръгнал за България.


Капитанът на кораба балчиклията Христо Спасов от своя страна сподели, че тази една година на стрес и тормоз почти е разбила живота му. „Ние не отиваме да крадем, а да си изхранваме семействата. В морето ние сме сами и ако не сме заедно сме загубени”, каза той  и благодари на министър Найденов и на всички, оказали му съдействие за развитието на проблема.

 

Министър Найденов посочи, че през месец май предстои провеждането на тристранна среща на България, Румъния и Турция, на която ще бъдат обсъдени начините за усвояване на ресурсите в Черно море. Той подчерта, че съществува проблем свързан с улова на калкан  от турски кораби в Черно море и този проблем не е само на България, а и на Европейският съюз. Проблемът идва от това, че общата европейска политика се формира от целия съюз, но не се признава от Турция. Според условията на ЕС, България и Румъния са в условия за квота на улова на калкан, но за Турция - такава няма. Данните сочат, че 80% от улова на калкан се извършва от турски риболовни кораби.

 

Министър Найденов добави още, че по време на срещата с европейския комисар Мария Даманаки е било дадено обещание да бъдат отпуснати средства за закупуване на още катери за нуждите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.