Официално: Правителството договори с 11,1% по-ниска цена на природния газ от Русия

За оставащите девет месеца от договора с „Газпром” България ще плаща с 11,1% по-ниска цена за доставяния природен газ. Това съобщи след завръщането си от Москва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Официално: Правителството договори с 11,1% по-ниска цена на природния газ от Русия

За провеждането на преговорите в руската столица и за целите, които трябва да бъдат постигнати в тях, се договориха министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Владимир Путин в телефонен разговор в понеделник. „Разбрахме се, че трябва да проявим воля и да приключим по партньорски начин една сага, която се точи 33 години”, обясни премиерът Борисов, визирайки нереализираното строителство на АЕЦ – Белене.



Проектът за ядрената централа беше една от обсъжданите от министър Добрев теми в Москва по време на срещите му с вицепремиера Игор Сечин, с министъра на енергетиката Сергей Шматко и с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер. Двете страни са се договорили да нямат съдебни претенции една към друга заради спирането на строителството. До края на месец април съвместна работна група ще изчисли точно задълженията на България към Русия по проекта и със заплащането им темата ще бъде приключена.

 

„Проектът е компрометиран от самото начало и съм убеден, че рано или късно с него ще се занимава прокуратурата”, каза министър-председателят Борисов. Той подчерта, че строежът на нов блок на площадката на АЕЦ – Козлодуй ще е по-евтин, защото има изградена инфраструктура и обучени специалисти. Бъдещата парогазова централа на площадката в Белене ще е частен проект, посочи премиерът.


Втората тема е била за цената на доставяното синьо гориво за България от 1 април т. г. Постигнатата отстъпка от 11,1% от сегашната цена на газа е успех, защото първоначалното предложение на „Газпром” е било за 4,5%, коментира министър Добрев. Той посочи, че в преговорите не е обсъждан новият дългосрочен договор за доставка на газ, но България ще продължи да настоява за премахване на посредниците.


Двете страни са обсъдили и ускоряването на процедурите за реализацията на газопровода „Южен поток”. Министър Добрев съобщи, че до средата на ноември се очаква окончателното инвестиционно решение по него. Премиерът Борисов подчерта, че през декември 2015 г. по тръбите трябва да тече газ. „Този проект е в наш интерес. Чрез „Южен поток” ставаме ключова страна в разпределението на газ”, посочи министър-председателят.