Петър Димитров: Готвим нов вот на недоверие

Опозицията в лицето на Коалиция за България започва консултации за вот на недоверие на кабинета „Борисов” заради решението на управляващите за отказ от изграждането на АЕЦ Белене. Това съобщи от парламентарната трибуна бившият енергиен министър в кабинета на Тройната коалиция Петър Димитров - депутат от Добрич.

Петър Димитров: Готвим нов вот на недоверие
Социалистите настояват още да бъде публикуван докладът на консултанта HSBC за пазарното проучване и икономическия анализ за строежа на втората атомна централа.
 
„Бойко Борисов и ГЕРБ загробиха АЕЦ „Белене”, заяви депутатът и се обърна към управляващите с думите: „Демонстрирахте пред Европа и света, че страната е неспособна да реализира втори ядрен проект за 30 години. Не българите, вие сте неспособни”.
 
Димитров прогнозира, че след няколко години България ще се превърне във вносител на енергия и цените ще надминат тези в съседните страни. Той определи решението на правителството да се откаже от централата в Белене като „икономическа глупост”. По думите на социалиста приходите от един реактор са 800 млн. лева годишно, пропуснатите ползи от закриването на проекта ще бъдат в размер на милиарди.
 
„Въпросът за отговорността на премиера не може да се избегне. Той извежда на преден план отново въпроса за вот на недоверие към правителството. За пореден път в България връх взимат онези, които рушат, а не онези, които градят. Това отново поставя въпроса за вот на недоверие за провалената икономическа политика. Затова започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати”, отсече червеният депутат Петър Димитров.
 
Коалиция за България обмисля и възможността да поиска референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България.