Разследваха жалба на работничка, че е заключвана във фризер

Това съобщи Маргарита Антонова – началник отдел „Добрич” в Дирекция „Инспекция по труда”

Разследваха жалба на работничка, че е заключвана във фризер

366 проверки са извършили добричките инспектори от началото на годината. Съставени са 66 акта на работодатели. Жалбите и сигналите са 89. След намесата на проверяващите са изплатени 28 219 лева забавени възнаграждения и обезщетения. Изплатените средства са в три основни сектора: машиностроене, охранителна дейност и туризъм.



Антонова посочи, че инспекцията по труда съдейства на работниците да си получат дължими суми чрез бързо производство в районен съд. Такова право има дава актуализация в Гражданско-процесуалния кодекс от началото на миналата година.


Станали са 9 леки трудови злополуки от началото на годината досега.  


Жалба на работничка в „Метро – компакт” – Добрич, че е била заключена  във фризер, се оказва несъстоятелна. Лично Маргарита Антонова е проверила и установила, че хладилното помещение не се заключва и се отваря по еднакъв начин както отвън, така и отвътре. Жената се жалвала, че била принудена да подаде молба за напускане. Освен това, подала сигнал и до Комисията за защита от дискриминация, защото съпругът й е българомохамеданин. Това според нея стои и в основата на конфликта й с работодателя.