По-малко жертви и ранени по пътищата в Добричко цели нова стратегия

Комисията по безопасност на движението по пътищата днес прие Областна стратегия за периода 2011 - 2020 г.

По-малко жертви и ранени по пътищата в Добричко цели нова стратегия

Заседанието на комисията се проведе в Областна администрация - Добрич, а в него участваха представители на общините в областта и институции.


 

В Областната стратегия за безопасност на движението по пътищата са заложени две основни цели. Първата е смърните случаи по пътищата на областта да бъдат намалени наполовина спрямо 2010 година, когато са били 27. Целта е през 2020 година броят им да бъде сведен до не повече от 13. Стратегията предвижда тежко ранените при пътни инциденти в Добричко през 2020 година да намалеят с 20% спрямо 2010 година, до 186.

 

По предложение на комисар Димчо Симеонов - началник на Областно звено „Пожарна безопасност и защита на населението” - Добрич, в страгията бе включено и поставянето на видеостена, на която да се излъчват кадри с тежки катастрофи. Това ще накара шофьорите по-стриктно да спазват правилата. 

 

Директорът на ОПУ – Добрич инж. Иван Светославов подчерта нуждата от финансово осигуряване на дейностите в стратегията. Той отбеляза, че около 1200 кв.м. хоризонтална маркировка и повече от 800 пътни знаци се нуждаят от подмяна. Инвестицията на Областно пътно управление на пример за настоящия ремонт на околовръстното на Добрич възлиза на около 150 000 лева.