ОбС – Добрич одобри закриването на училищата „Отец Паисий” и „Бачо Киро”

След близо двучасови дебати, решението беше взето с 27 гласа „за”, 10 „против” и 1 „въздържал се”

ОбС – Добрич одобри закриването на училищата „Отец Паисий” и „Бачо Киро”

В препълнената заседателна зала на местния парламент присъстваха родители, учители, синдикалисти и директорите на двете училища. Повечето от тях изразиха категоричното си неодобрение от предстоящото затваряне на двете школа.


 

Ромски майки заявиха от трибуната, че няма да пускат децата си на училище. Последваха и други емоционални изказвания. Директорът на ОУ „Отец Паисий” Светла Иванова още веднъж се опита да защити съществуването на учебното заведение, припомняйки столетната му история и успехи и завърши изказването си с мъдростта, че народ, който не помни историята си е обречен да я повтаря. Живко Стоянов – заявил се като представител на ромската общност пък, изрази подкрепа за закриването на двете училища.


Част от опозицията също се съгласи с докладната, внесена от кмета Детелина Николова. Общинският съветник от СДС Александър Алексиев заяви, че подкрепя старта на реформите в образованието, но подчерта, че общината трябва да осигури работа на учителите, за да съхрани големият потенциал, който носят. Според Милко Пенчев от „Граждани в повече” закриването на въпросните две училища е наложително, но остават два въпроса, които не са получили отговор: какво се случва с децата и с материалната база? Според него е необходим по-широк дебат по темата, спазвайки демократичния принцип.


Зам.-кметът Камелия Койчева заяви, че фактите стоят на масата от 1998 – 99 година. Те са анализирани и обсъждани нееднократно през 2004 г., 2008 г., но нито едно училище не е било закрито, въпреки че децата непрекъснато намаляват и от 20 000 през 1995г., сега са едва 8 000. В подкрепа на образователната реформа се изказа и Младен Матеев от ГЕРБ, който направи паралел с реформата в спорта.


Атанас Атанасов от „Атака” заяви, че не приема закриването на двете училища с тези аргументи, още повече, че колективите им са декларирали, че не искат дофинансиране. Според него общината трябва да има цялостна програма за реформа в образованието. Съгласие със становището му изрази арх. Емилия Добрева от БСП, като подчерта, че трябва да се тръгне от общото към частното, а такова „действие на парче” не приема. Тя отново постави въпроса с бъдещето на базата. Владимир Калчев от групата на социалистите заяви, че реформата трябва да почива на законов нормативен акт, т.е. че трябва да се изчака приемането на проектозакона за образованието.


Иван Мандев от ГЕРБ припомни, че „в тази зала в продължение на 4 години се гласуваха маломерни паралелки с явното съзнание, че правим компромис с образованието на нашите деца”. Като председател на комисията по култура,  вероизповедания и етнически въпроси, той заяви, че децата ще бъдат интегрирани, ако учат в общи школа. Според него решението е трудно, но  колкото по-рано бъде взето – толкова по-добре.  Йордан Йорданов от ВМРО счита, че реформата е твърде закъсняла и е само козметична. Той заяви, че за образованието трябва да се мисли с 10 – 15 години напред и ако за година децата намаляват с 350, то закриването на 2 училища с 300 възпитаници не решават проблема. Йорданов поиска кметът да даде гаранция, че това е едва първата стъпка в тази посока.      


Детелина Николова потвърди, че това е само първата стъпка към истинска реформа. Тя заяви, че никой досега не е изявил желание да вземе сградите и припомни, че предназначението им не се променя. „Центърът на образованието не са сградите, а учениците”, заключи тя.


В крайна сметка стана ясно, че и съветниците от опозицията разбират необходимостта от реформиране в сектор просвета, но гласуваха против, заради липсата на обща концепция в тази посока.